7 van de 10 Nederlanders ervaren relatieproblemen

13/05/2009 16:34

Stichting Korrelatie

7 van de 10 Nederlanders ervaren relatieproblemen

Korrelatie verlaagt drempel voor hulp met www.werkenaanrelatieproblemen.nl

Utrecht - Dat 7 van de 10 Nederlanders relatieproblemen ervaren, blijkt uit onafhankelijk onderzoek, in opdracht van Korrelatie uitgevoerd door Synovate.

Op 13 mei 2009 start Stichting Korrelatie met een nieuw interactief hulpaanbod voor mensen met relatieproblemen. Ook presenteert zij de resultaten van het onafhankelijk onderzoek naar relatieproblemen. Tijdens de persconferentie is het officiële startsein gegeven voor het nieuwe hulpaanbod.

Relatieproblemen in top 10 Korrelatie

Per jaar gaan in Nederland ongeveer 100 duizend paren die gehuwd of niet-gehuwd samenwonen uit elkaar. Hierbij zijn naar schatting tussen de 50 en 60 duizend kinderen betrokken. Relatieproblemen en problemen rondom echtscheidingen staan al lang in de top 10 van onderwerpen waarvoor bij Korrelatie hulp en advies wordt gevraagd. Om beter inzicht te krijgen in de aard van de relatieproblemen en om met een gericht hulpaanbod te komen, heeft Korrelatie onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren door Synovate. De resultaten van dit onderzoek komen overeen met de ervaring van de hulpverleners van Korrelatie.

Nieuw gericht hulpaanbod

Op 13 mei 2009 komt Korrelatie met een nieuw interactief hulpaanbod voor mensen met relatieproblemen. Met dit hulpaanbod wil Korrelatie relatieproblemen gemakkelijker bespreekbaar maken en helpen bij bewustwording en probleem(h)erkenning. Ook wil zij de toegang tot informatie en persoonlijk advies van een onafhankelijke hulpverlener laagdrempeliger maken. In dit nieuwe aanbod staat de bijbehorende website www.werkenaanrelatieproblemen.nl centraal. Interactieve hulp en concreet advies spelen namelijk het meest in op de hulpbehoefte van mensen met relatieproblemen, zo blijkt uit het onderzoek.

www.werkenaanrelatieproblemen.nl

De inhoud van de website is ontwikkeld door de hulpverleners van Korrelatie. Ook kan met hulpverleners van Korrelatie gebeld, gechat en gemaild worden. Om partners meer inzicht in hun relatie te geven, ontwikkelde Korrelatie een aantal online hulpmiddelen: een relatiescan, een zelfreflectietool en een online oefenruimte speciaal gericht op communicatie in relaties. Ook is er een online informatiecentrum over diverse onderwerpen rondom relatieproblemen. www.werkenaanrelatieproblemen.nl is dé centrale plek waar iedereen met een relatie aan de slag kan om relatieproblemen te voorkomen of aan te pakken. Van zelf online verkennen - en doen! - tot direct anoniem contact met een hulpverlener.

Onderzoeksresultaten

Uit het Korrelatie onderzoek uitgevoerd door Synovate komt naar voren dat 7 van de 10 Nederlanders problemen in hun relatie ervaren. 64% van de Nederlanders verwacht dat iedereen vroeg of laat problemen in zijn of haar relatie ondervindt. Voor ruim 1 van de 10 Nederlanders is het een taboe om over de moeilijkheden in hun relatie te praten. De belangrijkste relatie issues liggen met name in de communicatieve sfeer.

Top 10 relatie issues:


1. Ergernissen


2. Niet goed met elkaar kunnen praten


3. Discussie over huishoudelijke taken


4. Karakters die botsen


5. Discussie over opvoeding van kinderen


6. Financiële problemen


7. Geen tijd voor elkaar


8. Egoïsme


9. Ontrouw


10. Te snel opgeven

Toenemende behoefte aan hulp via internet

95% van de Nederlanders vindt dat aan een relatie gewerkt moet worden. 50% van de Nederlanders zou actief hulp gaan zoeken bij problemen in hun relatie. Het blijkt dat veel mensen bij relatieproblemen behoefte hebben aan informatie en concreet advies. Zij zijn tegenwoordig meest geneigd dit te zoeken via:


- Internet (80%)


- E-mail (75%)


- Telefoon (60%)


- Forum (55%)


- Chat (40%)

Profiel Korrelatie

Korrelatie vervult in Nederland al 44 jaar een belangrijke rol in psychische en psychosociale hulpverlening. De dienstverlening van Korrelatie onderscheidt zich door de toegankelijkheid van professionele hulpverlening. De adviezen van Korrelatie zijn altijd afgestemd op de persoonlijke situatie van de cliënt. Ruim 55% van de cliënten heeft voldoende aan het advies van Korrelatie om de regie (weer) in eigen hand te nemen. De professionele hulpverleners van Korrelatie begeleiden cliënten via telefoon, e-mail of chat.





http://www.werkenaanrelatieproblemen.nl