Politie Hollands Midden

Hollands Midden - Poolse agenten sluiten bezoek aan politiekorpsen af

Hollands Midden, 13-05-2009 o Twee Poolse agenten hebben de afgelopen weken een aantal politieteams in de regios Haaglanden en Hollands Midden operationeel ondersteund. Op 22 maart 2009 gingen zij aan de slag en aanstaande vrijdag 15 mei eindigt het bezoek.

De Polen hebben samen met hun Nederlandse collegas toezicht gehouden en de communicatie tussen de Poolse inwoners en de Nederlandse politieagenten in deze regios versterkt. Door als een brug te functioneren wordt er meer begrip getoond naar elkaar en leren de Nederlandse agenten Poolse inwoners anders te benaderen.

Binnen Hollands Midden hebben de Poolse agenten met name in Lisse ondersteund in opsporing, toezicht en handhaving. Zo werden Poolse inwoners en autos gecontroleerd door Nederlandse agenten en kon er met steun van de Poolse collegas snel en gericht onderzoek gedaan worden naar de werkgever. Binnen Haaglanden konden de agenten met name in Zegbroek en Laak aan de slag, daar zijn zij gekoppeld aan een wijkagent.

Dit initiatief van ons korps draagt ook bij het verzoek aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken om aandacht te geven aan operationele informatie-uitwisseling op handhavingsgebied tussen Polen en Nederland.

Voor de toekomst is er een aantal leerpunten naar voren gekomen. Het is vooral belangrijk dat agenten weten hoe de Poolse inwoners benaderd moeten worden. Ook is het uitwerken van voorlichtingsmateriaal en procedures in het Engels, Pools en Nederlands een streven.