Gemeente Nijmegen

Impuls Nijmeegse hockeyaccommodaties

13/05/2009

De drie Nijmeegse hockeyverenigingen NMHC, HV Union en HC QZ krijgen subsidie van de gemeente. Burgemeester en wethouders hebben besloten de verenigingen eenmalig 210.000 euro te geven als tegemoetkoming in de kosten van al eerder aangeschafte kunstgrasvelden. Daarnaast ontvangen de clubs vanaf 2009 een jaarlijkse bijdrage van in totaal 81.000 euro voor het onderhoud van de velden.

Reden voor de ondersteuning van de geprivatiseerde verenigingen zijn de fors toegenomen kosten waar de clubs mee te maken hebben. Een sterk groeiend aantal jeugdleden (die in de regel meer kosten dan opbrengen) en veel intensiever gebruik en slijtage van de velden zijn belangrijke oorzaken van de financiële druk. Daarnaast moet het onderhoud van kunstgrasvelden door de technologische ontwikkelingen niet langer door vrijwilligers, maar door betaalde specialisten worden gedaan. Het college is van mening dat de onderhoudskosten van de hockeyaccom­ modaties niet in verhouding staan tot de lasten van veldsport­ verenigingen die gebruik maken van gemeentelijke sportvelden.

In tegenstelling tot sommige andere steden, waar ook sprake is van een onevenredige lastenontwikkeling bij hockeyverenigingen, kiest Nijmegen niet voor het terugdraaien van de privatisering (sinds begin jaren `80). De hockeyverenigingen zijn volgens het college voldoende geprofessionaliseerd en ingericht op de private status. De subsidie verlaagt de financiële druk waardoor de verenigingen zich meer kunnen concentreren op hun kerntaak, het aanbieden en ontwikkelen van de hockeysport in Nijmegen.