Gemeente Breda

Akkoord uitgangspunten en conceptontwerp bestemmingsplan Ulvenhout

Onder de noemer Nota van uitgangspunten Ulvenhout stemt het college in met een document waaraan toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen in Ulvenhout moeten voldoen.

Vierenzestig uitgangspunten vormen de kern van de visie voor de toekomst van het dorp. De klankbordgroep Ulvenhout en de Gemeente Breda hebben nauw samengewerkt aan het stuk. De nota vormt de basis voor het nieuwe bestemmingsplan dat nog in 2009 vastgesteld wordt.

De uitgangspunten geven antwoord op de vraag om een toekomstvisie van de dorpsraad Ulvenhout en bestaat uit thema's die aangedragen zijn door Ulvenhouters zelf: historisch karakter, wonen, groen en openbare ruimte, verkeer, voorzieningen, detailhandel en horeca. De uitkomsten van de themagesprekken van de klankbordgroep en het gemeentelijke beleid vormen samen de bouwstenen van de nota.

Uit alle gesprekken en bijeenkomsten van de klankbordgroep blijkt dat inwoners veel waarde hechten aan het historische, dorpse en groene karakter van Ulvenhout en de ligging in het landschappelijke gebied.

Vooral over woningbouw is veel gesproken. In het dorp zijn veel dezelfde typen woningen en woningen in dezelfde prijsklassen. Met name voor starters en ouderen zijn weinig geschikte woningen te vinden. De gesprekken hebben geleid tot het uitgangspunt dat in de toekomst vooral voor hen gebouwd gaat worden.

Over de locatie waar in Ulvenhout nieuwe woningen zouden moeten komen, verschillen college en klankbordgroep van mening. De klankbordgroep wil bebouwingsmogelijkheden buiten de bebouwde kom toestaan, terwijl het college ervoor kiest om nieuwe woningen binnen de bebouwde kom te bouwen.

Wethouder Oomen van Ruimtelijke Ontwikkeling: "Ulvenhout is aan alle kanten omringd door natuurgebied. Provinciale en Europese regels beschermen dit waardevolle landschap. Het college heeft zich te houden aan deze regels."

Andere uitgangspunten die in het bestemmingsplan verankerd worden, zijn ondermeer: het tegengaan van platte daken bij nieuwbouw aan het dorpslint, maximale goot- en bouwhoogten van bebouwing aan het dorpslint, nieuwbouw aan laten sluiten bij de bestaande karakteristiek van het dorpslint, behoud en versterking van het aanwezige groen.

De klankbordgroep vindt het verder belangrijk dat Ulvenhout blijft beschikken over een goede detailhandel, horeca en maatschappelijke voorzieningen om de leefbaarheid te behouden. In de nota staat dat de detailhandel vooral thuishoort in het centrum van het dorp. De bestaande horeca mag niet verder (in aantal) uitbreiden. Mocht er een horecabedrijf verdwijnen, dan mag er wel een ander horecabedrijf voor terugkomen. Verschillende maatschappelijke voorzieningen, zoals de Pekhoeve en Jeugdland en de carnavalsverenigingen, zijn van grote waarde voor Ulvenhout en blijven behouden.

Het college heeft de hoofdlijnen van de nota vertaald in een allereerste versie van het bestemmingsplan: het conceptontwerp bestemmingsplan Ulvenhout. Het gemeentebestuur geeft het conceptontwerp vrij voor vooroverleg met onder andere de provincie, waterschap, Ministerie van VROM, omliggende gemeenten, brandweer en de dorpsraad. Deze versie is bijna gelijktijdig met de nota opgesteld, omdat per 16 september het voorbereidingsbesluit voor de Dorpstraat vervalt en de gemeente zonder nieuw (ontwerp)bestemmingsplan ongewenste ontwikkelingen niet kan tegenhouden. Na de zomer start de formele procedure met inspraakmogelijkheden om te komen tot een bestemmingsplan.

Naast de uitgangspunten, die vertaald zijn in het bestemmingsplan, is er ook een aantal uitgangspunten geformuleerd, die niet geregeld kunnen worden in een bestemmingsplan, maar die wel bijdragen aan een sterker dorps, historische en groen karakter van Ulvenhout. Deze uitgangspunten zijn opgenomen in het Uitvoeringsprogramma. Een voorbeeld hiervan is het uitvoeren van een onderzoek naar de behoefte aan accommodatie van het Ulvenhoutse verenigingsleven voor het heden en de toekomst.

Het college legt de nota van uitgangspunten op 2 juli ter bespreking voor aan de Commissie Bouwen en Wonen.

Breda,13 mei 2009