Gemeente Breda

College geeft prioriteit aan bouw gezondheidscentrum Heldenpark

Vooruitlopend op het totale plan Heldenpark (voormalige Hero-terrein), geeft het college van burgemeester en wethouder van Breda voorrang aan de ontwikkeling van het gezondheidscentrum op deze locatie.

Het college vindt een centraal onderkomen voor ongeveer 10 specialisten dringend gewenst, aangezien een aantal huidige individuele praktijkruimtes van de specialisten sterk verouderd is.

Met het collegebesluit om het bouwplan van het gezondheidscentrum naar voren te trekken, kan de bouw in het voorjaar van 2010 starten en het centrum eind 2010 openen. De specialisten die gebruik gaan maken van het gezondheidscentrum hebben momenteel allemaal een praktijk in de directe omgeving van het voormalige Hero- terrein.

Het college neemt het besluit in de wetenschap dat zij daarmee afwijkt van het bestaande beleid Geschikt wonen voor iedereen (GWI). Volgens dat beleid, vastgelegd in de gebiedsvisie GWI Brabantpark / Heusdenhout, zou een dergelijke voorziening beter op zijn plaats zijn op de locatie De Leystroom. De Leystroom wordt de komende jaren ontwikkeld tot zorgkruispunt van Brabantpark. Zou het college conform dit beleid besluiten, dan kan het gezondheidscentrum niet eerder dan in 2016 de deuren openen. Dat vindt het college niet wenselijk.

Het bouwplan is een van de vele ruimtelijke plannen die plaatsvinden in Brabantpark. Om al deze plannen beter op elkaar af te stemmen gaat het college, mede op verzoek van de wijkraad Brabantpark, dit jaar nog aan de slag met een toekomstvisie op de wijk. Bewoners van de wijk worden daarbij betrokken. Wethouder Oomen, Ruimtelijke Ontwikkeling: `Ik hecht aan een interactief proces, met de bewoners van wijk. Zij zijn ervaringsdeskundigen in de wijk waar zij wonen.' Dit interactieve proces moet rond eind 2010 resulteren in een Nota van Uitgangspunten Brabantpark en vervolgens in een nieuw bestemmingsplan Brabantpark. Of de ontwikkeling van het Heldenpark onderdeel uit gaat maken van de visie en het bestemmingsplan Brabantpark wordt nog onderzocht.

Het voormalige Hero- terrein is sinds maart 2007 eigendom van Heldenpark CV., bestaande uit de Woningstichting Geertruidenberg (WSG) en projectontwikkelaar AM. Op dit moment is een haalbaarheidsstudie naar de nieuwbouwmogelijkheden op deze locatie gaande. Het uitgangspunt is dat het terrein een woonbestemming krijgt, met een aantal voorzieningen in de zorg.

In het gezondheidscentrum worden ondermeer twee apotheken, een fysiotherapiepraktijk, een tandartspraktijk, twee huisartsenpraktijken en een orthodontist gehuisvest.

Breda, 13 mei 2009