Provincie Utrecht

Vaststelling provinciaal actieprogramma Dierenwelzijn

13-5-2009 -

Verbeteren van dierenwelzijn op regionaal niveau

De provincie Utrecht wil het welzijn van dieren in de provincie verbeteren en heeft hiervoor een actieprogramma opgesteld. De kracht van de provincie ligt voornamelijk in het versterken van het geldende Rijksbeleid en het verbeteren van dierenwelzijn op regionaal niveau. Het opstellen van het actieprogramma is gebeurd op initiatief van de Partij voor de Dieren met steun van Spuit Provinciale Staten. De Staten bespreken het actieprogramma op 6 juli 2009. Het budget voor het actieprogramma moet bij de behandeling van de Voorjaarsnota worden goedgekeurd door PS.

In het actieprogramma zijn geen acties opgenomen die een dubbeling of herhaling betekenen van beleid dat vrij recent is ingezet. De aspecten van dierenwelzijn die de provincie nieuw wil gaan oppakken zijn in concrete projecten opgenomen. In totaal moeten elf acties een bijdrage gaan leveren aan het verbeteren van het dierenwelzijn in de provincie.

Zo gaat de provincie bijvoorbeeld de omvang van de stroperij in de provincie Utrecht bepalen. Op basis van de uitkomsten kan een doelmatige aanpak bepaald worden. Ook wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om door landschappelijke inrichting belangrijke landbouwschade door ganzen te voorkomen. Een andere actie die door de provincie wordt opgepakt is het voorkomen van verwilderde katten in natuurterreinen. Tot slot richt de provincie zich op het vergroten van de bewustwording bij de consument van de toekomst. Via de Vereniging Boerderij in de Kijker wordt aandacht besteed aan biologisch landbouw. Het project draait om de beleving en om de herkomst van ons voedsel en richt zich op de onderbouw van de middelbare school.

Meer informatie: Pauline Bredt, telefoon 030 - 258 3207