Gemeente Doetinchem

Persbericht, 13 mei 2009

Jaarstukken 2008: Eerste signalen crisis vragen om behoedzaamheid

Hoewel de gemeente Doetinchem in 2008 vrijwel alle gestelde doelen heeft gerealiseerd, blijkt uit de jaarstukken (jaarrekening en financieel jaarverslag) vooral dat we behoedzaam moeten zijn voor de risico's van de huidige financieel-economische crisis. De eerste tekenen van de crisis hebben zich eind 2008 al gemanifesteerd in de grondexploitaties: op deze post is de gemeente afgelopen jaar in de min geëindigd.

De gemeente Doetinchem kende in 2008 een totale omzet van 176 miljoen euro. Op het programma 'Grondexploitaties' heeft de gemeente een tekort van 6.401.000 euro moeten calculeren. Daartegenover staat dat binnen de negen overige programma's van gemeentebegroting het boekjaar 2008 werd afgesloten met een plus. In totaal bedroeg het batige saldo op deze programma's 2.637.000 euro. Het eindsaldo komt daarmee uit op 3.764.000 euro negatief. Dit is 2 procent van de totale omzet.

Behoedzaam
Het tekort op de jaarrekening is volgens het college te zien als voorbode van de financieel-economische crisis. Het college neemt het signaal uiterst serieus, al prijst het zich wel gelukkig met de zorgvuldige financiële huishouding van de afgelopen jaren. Hierbij is ingezet op het aanvullen van de algemene reserves. Wethouder Koos Kuiper: "Wij zijn ons bewust van de risico's, wat betekent dat we erg behoedzaam moeten omgaan met onze financien en waar nodig maatregelen moeten treffen. Echter, onze algemene reserves hebben we de afgelopen jaren op peil weten te brengen. Deze reserves zijn een buffer voor mindere tijden. Dat betekent dat we een stootje kunnen hebben." Het tekort op de jaarrekening van 2008 wordt ten laste gelegd van deze algemene reserves.

Crisisaanpak
Ook bij de aanpak van de nog komende crisisgevolgen neemt het college zijn verantwoordelijkheid, waarbij rekening wordt gehouden met het tekort op de jaarrrekening van 2008. Kuiper: "In de trendnota die wij onlangs hebben besproken met de gemeenteraad, schetsten wij een scenario voor de aanpak van de huidige crisis. In dit scenario hebben we het huidige tekort reeds verwerkt. Dit geeft ons een realistisch beeld van onze huidige positie en mogelijkheden. Dit betekent dat we de crisis te lijf gaan door te blijven investeren, daarnaast onze uitgaven goed in het vizier te houden en desnoods ombuigingen te realiseren. We zullen interen op onze reserves, maar we voorkomen dat we in kritieke toestand terecht komen."

Resultaten niet uitvlakken
Zo zijn er in 2008 opnieuw goede cijfers behaald in de uitstroom van mensen vanuit de bijstand, zijn in 2008 de voorbereidingen voor het cultuurcluster 't Brewinc vrijwel geheel afgerond, zijn er met de nieuwbouw(plannen) van het Timpaan, De Isselborgh en van Praktijkschool Prakticon flinke stappen in de onderwijshuisvesting gezet en was de bouw van schouwburg Amphion in volle gang. Ook kreeg Doetinchem een jongerenraad en zorgde het project 'Jeugdwerk' in De Huet voor minder overlast van jongeren. Er kwam in 2008 een nieuw dagcentrum voor daklozen, er was letterlijk aandacht voor groen in en om de stad tussen Doetinchem en Wehl waar fiets- en wandelpaden worden aangelegd, het Achterhoekse fietsknooppuntennetwerk werd gerealiseerd en diverse maatregelen uit het mobiliteitsplan werden uitgevoerd.

Wethouder Kuiper: "Wat we hadden beloofd, hebben we waargemaakt. Er zijn op dit moment ontzettend veel projecten in uitvoering en uiteraard kosten die geld. Dat schrikt ons niet af, al blijven we wel waakzaam. Maar wie ambities heeft, moet ook durven. Als wij niet hadden gedurfd, dan hadden we tien jaar geleden niet met deze projecten moeten starten."