Gemeente Doetinchem

Persbericht, 13 mei 2009

Geen ijsbaan op Sportpark Zuid, wellicht wel op andere locatie

Er is in Doetinchem behoefte aan een ijsbaan, maar die hoeft niet per definitie te komen in Sportpark Zuid. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders deze week bepaald, nadat opnieuw is gebleken dat een sobere, multifunctionele ijs- en eventueel skeelerbaan in het sportpark binnen de gestelde (financiële) voorwaarden niet haalbaar is. Het college stelt dat nieuwe initiatieven voor andere locaties welkom zijn.

Het besluit van het Doetinchemse college komt voort uit de bespreking van het nieuwste plan voor een ijs- en skeelerbaan dat was ingediend door de IJsvereniging Doetinchem '96. Opnieuw bleek het plan niet te passen binnen de voorwaarden die reeds in 2003 door de gemeenteraad zijn vastgesteld. Ondanks dat de IJsvereniging een multifunctionele voorziening had voorgesteld, waarbij de ijsbaan ook als skeeler- of rolschaatsbaan gebruikt kan worden om zo de exploitatie rendabel te maken, blijken de kosten ver boven de maximale bijdrage van de gemeente uit te komen. De gemeente Doetinchem was bereid om 132.389 euro bij te dragen aan de nieuwe ijsbaan. Maar in het nieuwste plan zou daar nog eens 218.000 euro bovenop komen, plus een garantstelling voor een banklening.

Het college blijft van mening dat een ijsbaan een welkome aanvulling kan zijn op het totale aanbod van sportfuncties binnen de gemeente, zeker nadat de langdurige vorst van afgelopen winter heeft aangetoond dat een dergelijke functie momenteel ontbreekt binnen Doetinchem. Wel houdt het college vast aan de eerder gestelde maximale bijdrage, met aftrek van de reeds gemaakte ambtelijke kosten (waarmee het bedrag uitkomt op 108.000 euro). Omdat het niet mogelijk is gebleken om binnen dit maximum een haalbaar plan in te dienen voor een ijsbaan in Sportpark Zuid, heeft het college besloten om deze locatie los te laten. Dit betekent dat het bedrag blijft staan, maar dat er vanaf nu nieuwe initiatieven ingediend mogen worden voor een ijsbaanvoorziening die ook elders in de gemeente gerealiseerd kan worden.

De IJsvereniging mag met nieuwe plannen komen, maar ook andere initiatiefnemers. Daarnaast kan de gemeente ook zelf met een initiatief komen.

De huidige ruimteclaim in Sportpark Zuid wordt opgeheven en vrijgegeven voor andere sportfuncties of daaraan verwante ruimtebehoeften.