Gemeente Diemen


Minister Cramer boort eerste bron Plantage De Sniep

Minister Cramer van Milieu boorde deze week de eerste brond voor het warmtet-koudesysteem op Plantage De Sniep. Daarmee startte een uniek duurzaamheidsproject op deze schaal.

Plantage De Sniep 1e Bron

Onder toeziend oog van burgemeester Amy Koopmanschap en vele andere aanwezige gasten boorde minister Cramer van Milieu de eerste bron van een bijzonder warmte-koudeopslagsysteem in Diemen. De gemeente Diemen en de ontwikkelcombinatie Bouwfonds Ontwikkeling / Dura Vermeer Vastgoed realiseren daar project Plantage de Sniep: een duurzame woonwijk, met 1.200 woningen. Ze passen daarbij een bijzondere manier van verwarming en koeling toe op een ongeziene schaal. Zomerse warmte wordt in de grond opgeslagen en 's winters gebruikt om de woningen te verwarmen. De winterse koelte is voor koeling in de zomer. Met deze duurzame toepassing is een energiebesparing te bereiken die 50% minder CO2-uitstoot betekent.

Voor de boring spraken de burgemeester en minister Cramer de aanwezige gasten toe. Minister Cramer sprak vol lof over de gemeente. 'Het is plezierig om in Diemen te zijn en het gaat hier om een uniek project, dat ik graag breder toegepast wil zien' aldus minister Cramer. Ook burgemeester Koopmanschap toonde zicht trots: op de wijk, op de toepassing van het WKO-systeem en op de grootscheepse sanering van het terrein.

Minister Cramer ziet Plantage de Sniep als het goede voorbeeld. Cramer: 'Ik zie warmte-koudeopslag als een doorbraak om de uitstoot van CO2 structureel te verlagen. Hier in Diemen laten de gemeente en de ontwikkelaars laat zien dat dit goed mogelijk is.' Het WKO-systeem reduceert de CO2-uitstoot en levert op de langere termijn financieel voordeel op voor de bewoners door een lagere stijging van de energielasten. Daarbij betekent het extra comfort door vloerverwarming en passieve koeling.


---

Postadres:
Gemeente Diemen
Postbus 191
1110 AD
Diemen

Bezoekadres:
D.J. Den Hartoglaan 1
Tel.: (020) 314 46 44
Fax: (020) 314 46 35
E-mail: info@diemen.nl

---