VVD


13-5-2009

Russische autoriteiten liggen niet wakker van ophef in Nederland

Steun voor het demonstratierecht van homo's in Moskou is legitiem en de zorgen over de mogelijke gewelddadigheden zeer terecht. Ook de VVD heeft alles op alles gezet om dit zoveel mogelijk via de permanente Europese campagne '4Equality' aan de orde stellen.

En ja, natuurlijk moet Plasterk het gebeuren morgen bespreken met zijn Russische ambtsgenoot. En ook de opstelling van Gordon is zeer te prijzen. Het is nu echter wel zaak dat beide heren coalities smeden en dus draagvlak creëren. En dat geldt overigens ook voor de NOS.

Jeanine Hennis-Plasschaert: "Vooralsnog is Nederland roepende in de woestijn. De rest van Europa zwijgt. En daarmee kan wel 'ns het tegenovergestelde effect worden bereikt. De Russische autoriteiten zullen géén nacht wakker liggen van de ophef in Nederland. Sterker nog, bij gebrek aan steun in glasheldere bewoordingen van andere landen zal Nederland worden geridiculiseerd. Alleen bij massale steun van de Eurovisiesongfestivalkandidaten, een gezamenlijk standpunt van in ieder geval de 27 EU-lidstaten en een boycot van een flink aantal nationale televisiestations zal er enig effect worden gesorteerd. Plasterk zal zich, voorafgaand aan het gesprek morgen, moeten verzekeren van steun van zijn EU-collega's."

In het actuele debat in Nederland gaat men verder helemaal voorbij aan de gevolgen voor de lokale homogemeenschap. Onderbelicht blijft het feit dat het niet alleen om a.s. zaterdag gaat maar vooral ook om de consequenties voor de homogemeenschap in de periode daarna. De repercussies voor de lokale gemeenschap waren in het verleden groot.

Jeanine Hennis-Plasschaert: "Juist ná de Prides (die door veel buitenlanders en slechts een handvol Russen werden bijgewoond) werd de lokale gemeenschap met geweld geconfronteerd. Het optreden van de autoriteiten tijdens de Prides werd door veel Russen gezien als een vrijbrief om conform te handelen, met alle gevolgen van dien. Hoe goed bedoeld de acties ook zijn, dit gegeven mag niet uit het oog verloren worden."