Partij voor de Vrijheid (PVV)

Spoeddebat over de kaping van een Nederlands schip - Inbreng woensdag 13 mei 2009

Hieronder de inbreng van Barry Madlener tijdens het spoeddebat over de kaping van een Nederlands schip d.d. 13 mei 2009.

Voorzitter,

Onze koopvaardijschepen worden geteisterd door piraten. Piraten die tot de tanden toe bewapend zijn en onze vloot aanvallen om daarna losgeld te eisen. Door de zwakke houding van onze regering is de piraterij uitgegroeid tot een zeer groot probleem en het zal niet lang meer duren voordat er vele slachtoffers zullen vallen. Ik vraag de regering dan ook om nu echte maatregelen te nemen door onze koopvaardijschepen te gaan bewapenen met onze eigen goedgetrainde mariniers.

Als de piraten door hebben dat onder Nederlandse vlag varende schepen keihard terugslaan, dan is het snel over met deze piraten. Als de piraten een Nederlandse vlag zien, zullen ze snel wegvluchten. Het is veel te gemakkelijk geweest om weerloze bemanningen te gijzelen en losgeld te eisen.

Het motto moet zijn: als Nederlandse schepen worden aangevallen, dan zullen wij ons verdedigen. Niet met onderhandelen en losgeld, maar met vuurkracht en kogels.

Als er daarna nog piraten gevangen worden genomen, moeten deze berecht worden in de regio, en vooral niet naar Nederland worden overgebracht. Ik vraag de minister dus vooral niet over te gaan tot het naar Nederland brengen van piraten en deze te trakteren op dure advocaten in een comfortabele cel, maar in de regio te laten berechten. Als minister Verhagen en staatssecretaris Timmermans hun zin krijgen door de piraten naar Den Haag over te brengen, zullen deze piraten waarschijnlijk nog beloond worden ook!

Berechten in de regio is al gebeurd met een aantal piraten en deze hebben zware straffen gekregen. Niet een comfortabele Nederlandse eenpersoons cel met gesubsidieerde advocaten en koffie in Den Haag voor deze piraten, maar een proces in de regio en daarna 20 jaar gevangenisstraf in de regio. Maar voorzitter, ik voorspel u dat het niet vaak meer voor zal komen, want als Nederland laat zien dat er met onze vloot niet valt te spotten is het gauw afgelopen.

Dus graag een harde toezegging van de regering dat er met onmiddellijke ingang zwaarbewapende mariniers klaar staan voor onze handelsschepen. Als deze toezegging niet komt, zal ik een motie indienen en een Kameruitspraak vragen!