NEN


Machinerichtlijn en hydrauliek

woensdag 13 mei 2009, 13:34

Tot begin 1900 was veiligheid bij alle ontwerpen van machines en apparaten of industriële productiemiddelen vooral een zaak van de constructeur. Toen de eerste stoomketels begonnen te ontploffen, werden formele eisen gesteld aan gevaarlijke technieken.

Ook elektrische werktuigen werden als 'gevaarlijk' aangemerkt. Hydrauliek echter niet. Maar in zowel de huidige als de nieuwe Machinerichtlijn worden daar wel degelijk eisen aan gesteld, met verwijzing naar Europese normen.

In de huidige Machinerichtlijn (98/37 EG) worden fundamentele eisen ten aanzien van veiligheid en gezondheid gesteld aan 'technische systemen', ofwel machines. Deze werden al geformuleerd in de straks ingetrokken norm NEN-EN 954. Deze norm wordt eind dit jaar vervangen door de wereldwijd geldende NEN-EN-ISO 13849 (deel 1 en deel 2). In beide normen worden de veiligheidsgerelateerde onderdelen van besturingssystemen beschreven, onafhankelijk van de soort energie die wordt gebruikt. Die energie kan dus elektrisch, mechanisch en pneumatisch, maar ook hydraulisch zijn.

Risicocategorie
Hydraulische schakelingen kunnen nu nog worden ingedeeld in de risicocategorieën 1 tot en met 4. De risicocategorie is primair afhankelijk van de ernst van het voorzienbare letsel, de frequentie van de blootstelling aan gevaar, en de mogelijkheid tot het afwenden van gevaar. Let wel, het gaat hier om risico voor mens of dier, niet om het risico van beschadiging van de machine zelf. Straks moet ook voor hydraulische systemen het PL- of SIL-niveau uit respectievelijk NEN-EN-ISO 13849 of NEN-EN-IEC 62061 worden berekend.

Daarnaast moeten echter voor hydrauliek de eisen in NEN-EN 982 worden gerespecteerd. Hierin worden veiligheidsvoorschriften voor hydraulische systemen beschreven. Als opvolger van deze normen ligt bij NEN de wereldwijde norm NEN-EN-ISO 4413 als ontwerp voor commentaar gereed. Daarnaast heeft NEN begin dit jaar de Nederlandse praktijkrichtlijn NPR-ISO/TR 10771 uitgebracht over het beproeven van hydraulische systemen.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
Complete Wegwijzer Machinerichtlijn 2008 (Publicatie) NEN Machinebouwmail (Publicatie)