ABVAKABO FNV

Chinese ambtenaren moeten roken

We proberen er in Nederland alles aan te doen om het aantal rokers te laten dalen en de overlast die rokers veroorzaken zo veel mogelijk te beperken. Roken op de werkplek mag al jaren niet meer. De sigaret is sinds een maand of tien ook taboe in de horeca.

Het bestuur van het district Gong'an in de Chinese provincie Hubei denkt heel anders over roken. Er moet juist veel gerookt worden, vindt het bestuur, want roken is goed voor de economie. Alle ambtenaren uit het district zijn opgedragen met elkaar jaarlijks minimaal 230.000 pakjes sigaretten op te roken die in de provincie zijn geproduceerd. Departementen die hun rookdoelen niet halen, worden beboet. Dat berichtte staatskrant The Global Times eerder deze maand.

`De regeling stimuleert de lokale economie via de accijns', legde een lid van een toezichtsorgaan van de sigarettenmarkt uit. De maatregel kan ook, zo suggereert de staatskrant, een middel zijn om de verkoop van lokale merken te stimuleren in de strijd tegen concurrenten uit de naburige provincie Hunan.

Helaas vermeldt het bericht niet hoeveel ambtenaren in het district Gong'an werken en of ze ook tijdens hun werk mogen roken.