Leefbaar Rotterdam


woensdag, mei 13, 2009

Leefbaar Rotterdam wil stadsbreed OV-verbod en een smoelensite

Leefbaar Rotterdam pleitte in oktober 2007 al voor een OV-verbod tegen hufterig gedrag. Het inmiddels ingestelde OV-verbod is echter erg beperkt en geldt alleen op tramlijn 2. Leefbaar fractievoorzitter Ronald Sørensen wil een stadsbreed verbod, voor zware gevallen een levenslang verbod en een website waarop overtreders kenbaar gemaakt worden. Aanstaande donderdag komt Leefbaar Rotterdam met een voorstel.

Nog geen stadsbreed OV-verbod
Het idee voor een OV-verbod voor overlastgevers en geweldplegers kwam oorspronkelijk bij ex-Leefbaar raadslid en voormalig wethouder Marianne van den Anker vandaan. Zij vroeg in oktober 2007 al om een dergelijke bestuurlijke maatregel om de veiligheid in het openbaar vervoer te bevorderen. Toenmalig burgemeester Opstelten was terughoudend en andere partijen in de gemeenteraad deden er destijds het zwijgen toe.

Begin 2008 bleek er uit een besloten overleg tussen de burgemeester, de korpschef en de hoofdofficier van justitie dat een OV-verbod wel degelijk haalbaar was en vervolgens werd hier werk van gemaakt. Toen in juni 2008 het toegangsverbod voor raddraaiers op lijn 2 van kracht werd, was de PvdA er snel bij om dit te claimen. Van den Anker drong er echter in mei 2008 al op aan om het verbod breder te trekken: Het toegangsverbod zou moeten gelden voor alle tram-, metro- en buslijnen. Maar dit kon destijds niet rekenen op steun van de overige partijen.

De maat is vol
Naar aanleiding van gewelddadige berovingen pleitte Sørensen op 12 februari 2009 in de gemeenteraad nogmaals voor een breed OV-verbod. Maar het stadsbestuur nam weer een afwachtende houding aan. Na de meest recente mishandeling van RET controleurs is nu misschien ook voor de rest van de gemeenteraad de maat vol en kan een stadsbreed OV-verbod eindelijk realiteit worden. Hiermee komt de gemeenteraad misschien eindelijk tegemoet aan de basisrechten van passagiers en personeel in het Rotterdamse openbaar vervoer: reizen zonder geconfronteerd te worden met overlast of extreem geweld.

Smoelensite
Naast een stadsbreed -en desnoods levenslang- OV-verbod wil Leefbaar Rotterdam ook dat er een website komt waarop overtreders van het OV-verbod kenbaar gemaakt worden: duidelijk zichtbaar voor alle Rotterdammers. Eventueel met hun gezichten op de schermen in de metrostations, zodat ze direct kunnen worden aangegeven bij overtreding van het verbod. Daarnaast zal het voortdurend laten zien van de gezichten van geweldplegers, inclusief hun vervoersverbod, preventief werken.

Leefbaar Rotterdam wil geweld en overlastplegers weren uit het openbaar vervoer en het liefst ook uit de stad. Met deze maatregel gaan we de goede kant op. Daarnaast is het wenselijk dat alle daders, die in het verleden voor overlast of geweld opgepakt zijn, middels een persoonlijk schrijven van de burgemeester, van de nieuwe bepalingen op de hoogte gesteld worden. Immers: een gewaarschuwd mens telt voor twee.