Provincie Noord-Holland

Datum

13-5-2009

Onderwerp

Snelle busverbinding vermindert reistijd Huizen-Hilversum sterk

K.B. Grevers

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) en de colleges van B&W van Huizen en Hilversum hebben zich uitgesproken voor een snelle busverbinding tussen de twee gemeenten. De voorstellen worden binnenkort voorgelegd aan de gemeenteraden en Provinciale Staten van Noord-Holland voor definitieve besluitvorming.

Busroute
De afgelopen twee jaar hebben de provincie Noord-Holland en de gemeenten Huizen, Blaricum, Eemnes, Laren en Hilversum de haalbaarheid van een vrije busbaan tussen het busstation Huizen en station Hilversum onderzocht. De provincie en de gemeenten Huizen en Hilversum hebben onlangs hun tracékeuze gemaakt. Zij kiezen voor een tracé van Huizen busstation naar de A27. De bus rijdt over de snelweg en kan bij files de vluchtstrook gebruiken. Bij Annas Hoeve in Hilversum buigt het tracé af naar het spoor en vanaf daar in een rechte lijn tot aan station Hilversum. Bij het station komt een fly-over over het spoor zodat het tracé uitkomt bij het busstation.

Deze spoorvariant is het beste in te passen in natuur- en recreatiegebied Annas Hoeve, vermindert de reistijd met een kwart tot de helft, verbetert de betrouwbaarheid sterk en zorgt voor drie tot vier keer zoveel reizigers in de bus.

Zorgvuldige inpassing
In een consultatieronde is een aantal varianten voorgelegd aan vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en bewoners. Zij hebben ervoor gezorgd dat de inpassing in Huizen bij Naardingerland en bij Annas Hoeve is verbeterd, en in Hilversum de bus niet meer bij het Oosterspoorplein komt, zodat er minder overlast is voor bewoners.

Aanleg in fasen
GS en de colleges van B&W hebben gekozen voor een gefaseerde aanpak. Eerst wordt het deel Huizen-Blaricum en Hilversum aangelegd, later het deel langs de A27. Dit heeft te maken met het feit dat er onvoldoende financiën beschikbaar zijn om de vrije busbaan in zijn geheel in een keer aan te leggen. Bovendien wordt er op dit moment in Utrecht nog onderzoek gedaan naar de verbreding van de A27 en wordt ook de verbinding met Almere onderzocht. De provincie Noord-Holland bekostigt het grootste deel van de OV-verbinding en ook de gemeenten dragen bij. Bij het rijk wordt subsidie aangevraagd voor de aanleg van het ecoduct.

Bereikbaarheid in het Gooi staat onder druk
Huizen is voor het openbaar vervoer aangewezen op de bus. Het is daarmee de enige gemeente met 42.000 inwoners of meer zonder treinstation. De buslijn naar Hilversum is de drukste in het Gooi met dagelijks ongeveer 3.000 reizigers. In de spits lopen de bussen in Hilversum vertraging op. Daarmee staat ook de bereikbaarheid van Hilversum onder druk. Investeren in hoogwaardig openbaar vervoer betekent een belangrijke bijdrage aan de bereikbaarheid van de regio.

Vervolg besluitvorming
Blaricum, Laren en Eemnes besluiten nog voor de zomer over de hoogwaardige openbaar vervoerverbinding. Wanneer de raden van alle betrokken gemeenten en Provinciale Staten van Noord-Holland hebben besloten, starten de procedures voor de aanleg van het tracé.

Kaartjes tracé:

Voorkeurstrace Busverbinding Huizen Hilversum
Voorkeurstracé

Tracé Gemeente Huizen
Tracé Gemeente Huizen

Tracé Anna
Tracé Anna's Hoeve

Tracé gemeente Hilversum
Tracé gemeente Hilversum

De kaartjes geven de route van het tracé weer en geven geen informatie over de specifieke inpassing.