Stadsdeel Zeeburg


---

Hoogste punt restauratie Flevogemaal

12 mei 2009

aanzichtmaalkom.jpg (103 Kb) zijdenieuwediep.jpg (536 Kb)
Op vrijdag 8 mei bereikte de restauratie van het Flevogemaal het hoogste punt. Dit werd op symbolische wijze gevierd met het hijsen van de vlaggen door stadsdeelwethouder Nico Papineau Salm, Guddo Kriger van bouwbedrijf Selie en directeur Onno Meerstadt van Stadsherstel. Later die middag plantte projectleider Paul Morel van Stadsherstel samen met Samantha van stichting De Oude Pijl een morellenboom in de boomgaard. Na afloop kreeg men een glaasje jenever, een voorproefje van de distilleerderij met proeflokaal die in 2010 haar deuren opent in het gemaal.

Nieuwe bestemming

Het Flevogemaal, het gebouw van het stoomgemaal waarmee in het verleden de Oetewaler- of de Overamstelsche polder werd drooggemalen, staat in het Flevopark aan het Nieuwe Diep, verscholen in het groen. Op verzoek van stadsdeel Zeeburg heeft Stadsherstel het gemaal in 2006 aangekocht. Door middel van een prijsvraag, gewonnen door stichting de Oude Pijl, kreeg het gebouw de herbestemming distilleerderij met proeflokaal. De planning is om de renovatie van het gemaal voor de bouwvak af te ronden.
Daarna kan de inrichting plaatsvinden van het proeflokaal, dat waarschijnlijk begin 2010 haar deuren opent.
Stadsdeelwethouder Nico Papineau Salm:
"Het stadsdeel blij is met deze activiteit in het Flevopark. Dat het allemaal wat lang heeft geduurd heeft te maken met de noodzakelijke wijziging van het bestemmingsplan en het vinden van een goede invulling van de horeca. De gekozen opzet past goed bij het rustige karakter van het Flevopark."

Dag van het Park

Het Flevogemaal is tijdens de Dag van het Park geopend voor bezoekers. Medewerkers van Stadsherstel geven uitleg en rondleidingen zodat iedereen de voortgang van de renovatie van het gemaal zelf kan bekijken.

Meer informatie over het Flevogemaal en haar geschiedenis vindt u hier op de website van Stadsherstel Amsterdam.

---