GroenLinks
Hemelaar: Gay Pride in Riga moet doorgaan

Woensdag 13 mei 2009, 17:56u - Mathieu Heemelaar Hemelaar: Gay Pride in Riga moet doorgaan

"Compleet belachelijk", dat vind Mathieu Heemelaar van het voornemen van de gemeenteraad van Riga om de Gay Pride die daar zaterdag gehouden zou worden, te verbieden. Volgens Heemelaar, die zelf naar Riga afreist om de homo's in Letland een hart onder de riem te steken, is het verbod niet alleen in strijd met de mensenrechten, maar maakt Letland zich met het verbod ook compleet belachelijk op het Europese toneel. Hij heeft minister Plasterk verzocht zich met de zaak bezig te houden en op te komen voor de rechten van de Letse homo's.

Het dreigende verbod is voor Heemelaar geen reden om af te zien van zijn reis naar Riga. "Ik ben nu nog vastberadener om erbij te zijn, als homo en als Nederlands politicus voel ik mij solidair met de homo-gemeenschap in Letland."

Naast het mogelijke verbod van de gay Pride in Riga, dreigt het komende zaterdag ook in Moskou uit de hand te lopen tijdens een geplande demonstratie van homo's. De ophef die Gordon vervolgens veroorzaakt heeft, heeft er inmiddels toe geleidt dat Minister Plasterk zich met die zaak bemoeit. Hemelaar: "Wat mij betreft gaat hij nu ook met zijn ambtsgenoot in Letland praten. Dat daar toevallig geen songfestival wordt gehouden, wil niet zeggen dat de Letse homo's aan hun lot overgelaten moeten worden."