Amsterdam RAI

Persbericht

Bekendmaking winnaar op 25e Art Amsterdam op woensdag 13 mei 2009

VIJF JONGE KUNSTENAARS OP ART AMSTERDAM GENOMINEERD VOOR THIEME ART AWARD

Amsterdam, 9 april 2009 - Wie is de meest veelbelovende jonge kunstenaar op Art Amsterdam? De vakjury voor de Thieme Art Award nomineerde vijf jonge talentvolle kunstenaars: Iris Frerichs (1980, Nederland, Galerie Judy Straten), Raquel Maulwurf (1975, Spanje, Livingstone Gallery), Gijs van Lith (1984, Nederland, Galerie Bart), Ken'ichiro Taniguchi (1976, Japan, Phoebus) en WassinkLundgren (1981/1983, Nederland, Serieuze Zaken Studioos).

De jury bestaat uit voorzitter Wim van der Beek (kunstrecensent), Marja Bosma (conservator moderne kunst van het Centraal Museum Utrecht) en Han Steenbruggen (directeur-conservator Museum Belvédère in Heerenveen). Zij beoordeelden 60 inzendingen van kunstenaars onder de 35 jaar die werk tonen op de jubileumeditie van de 25e Art Amsterdam. Op woensdag 13 mei, de eerste dag van dit hedendaagse kunstevenement in Amsterdam RAI, wordt de winnaar bekendgemaakt.

'Sprookjesachtig, idyllisch'
"Schilderkunst, fotografie, sculpturen, installatie- en videokunst: alle kunstdisciplines waren vertegenwoordigd in het werk van de 60 jonge kunstenaars, maar er was opvallend veel sprookjesachtige, idyllische, figuratieve schilderkunst. Ook was er sociaal geëngageerd werk en werk van Japanse kunstenaars dat ons opviel. Om in dit grote aanbod genomineerd te worden moet je werk van uitzonderlijk hoge kwaliteit zijn", aldus juryvoorzitter Wim van der Beek. "Gelukkig was de jury unaniem in haar keuze voor de vijf genomineerden, maar de presentaties op Art Amsterdam zijn uiteindelijk bepalend voor wie van deze vijf gaat winnen. Onze verwachtingen zijn hooggespannen." Het werk van de vijf jonge kunstenaars wordt van 13 tot en met 17 mei aanstaande getoond op een speciale Thieme Art Award-presentatie op Art Amsterdam.

Prijsuitreiking op 13 mei
Op de eerste dag van Art Amsterdam, op woensdag 13 mei, wordt bekendgemaakt wie van de vijf genomineerde kunstenaars de winnaar is. Vervolgens wordt de prijs uitgereikt die beschikbaar wordt gesteld door Thieme Grafimedia Groep. De prijs bestaat uit het produceren van een catalogus van het werk van de winnende kunstenaar en een solostand op de volgende Art Amsterdam waarin de catalogus wordt gepresenteerd. Vorig jaar won Žilvinas Landzbergas (1979, Litouwen) van Galerie Fons Welters, die dit jaar zijn werk presenteert in een solostand.

www.artamsterdam.nl

Alle informatie is te vinden op www.artamsterdam.nl. Art Amsterdam is van woensdag 13 tot en met zondag 17 mei 2009. De beurs is op woensdag 13 mei voor het publiek open van 18 tot 22 uur; van donderdag 14 tot en met zondag 17 mei van 11 tot 19 uur, op vrijdag 15 mei tot 21 uur. De toegangsprijs bedraagt ¤ 20 per persoon, houders van CJP/Pas 65 en studenten betalen ¤ 10. De toegangsprijs vanaf 17 uur is ¤ 10, behalve op woensdag 13 mei. Kinderen tot 12 jaar hebben, mits onder begeleiding, gratis toegang.

Noot voor de redactie /

Amsterdam RAI