Gemeente Amsterdam


Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam


Persbericht

Datum 13 mei 2009

Kenmerk 096

Reactie Amsterdam op Olympisch Plan 2028

Gisteravond (dinsdag 12 mei) heeft de Algemene Ledenvergadering van NOC*NSF het Olympisch Plan 2028 (OP2028) vastgesteld en aangenomen.

De gemeente Amsterdam is vanaf het begin in 2005 betrokken bij de Council en de Club van 28, die de totstandkoming van het OP2028 hebben begeleid. Burgemeester Cohen en wethouder Gehrels zijn bestuurlijk verantwoordelijk voor de Olympische ambitie van Amsterdam en staan zeer positief tegenover het Olympisch Plan 2028. `De inspiratie die het plan biedt, kan ons land goed gebruiken. Die inspiratie gaat veel verder dan alleen de sport. De ambitie om de Olympische Spelen te organiseren levert namelijk ook op ruimtelijk, economisch en sociaalmaatschappelijk terrein effecten op en zorgt voor een positieve invloed op de snelheid en energie die nu soms ontbreekt bij grote projecten in ons land. Het gaat zeker niet alleen om de Spelen zelf, maar om wat je er op de genoemde terreinen mee kunt bereiken, niet alleen vóór 2028, maar vooral ook nog ver ná 2028', aldus het college van B&W.

Het Amsterdamse Sportplan voor de periode 2009-2012 is `Olympic Plan proof' en neemt alvast een voorschot op het nu vastgestelde Olympisch Plan. In het Sportplan werken veel partijen samen aan het verbeteren van gezondheid, onderwijs, bereikbaarheid, ruimtelijke ordening en de leefbaarheid in de wijken. Amsterdam is er bovendien trots op dat het dit jaar wederom is gekozen tot Topsportgemeente van het jaar. Ook kreeg de stad het predicaat Centrum voor Topsport en Onderwijs.

Om écht te gaan voor de doelstellingen van het Olympisch Plan 2028 en de ambitie om de Olympische Spelen in ons land te organiseren is snel een positief besluit van de regering noodzakelijk. Amsterdam maakt zich sterk voor een dergelijk besluit. Nog dit jaar zal er een keuze gemaakt moeten worden hoe de Spelen in Nederland er ruimtelijk ongeveer uit gaan zien, wat daarvoor nodig is en welke stad de naam van de Nederlandse kandidatuur moet gaan dragen. Het Olympisch Plan 2028 is een nationaal project waaraan Amsterdam als hoofdstad graag een belangrijke bijdrage levert.

2028 is een belangrijk punt aan de horizon, waar de stad zich grondig op aan het voorbereiden is. Maar Amsterdam kan dit niet alleen. Amsterdam start daarom graag een overleg met de andere gemeenten die een rol spelen in het Olympisch Plan 2028.

Pb-096




Gemeente Amsterdam