Provincie Overijssel

Persbericht

Zwolle, 13 mei 2009

Provincie Overijssel bundelt krachten met woningmarkt voor lagere energielasten

Onder het motto 'Werk mee aan woningen en wijken die minder energie gebruiken dan ze opwekken' kwamen op 13 mei ruim 130 beleidsmakers, bouwers, woningcorporaties, projectontwikkelaars en technische bedrijven bijeen in het provinciehuis in Zwolle. In de door de provincie Overijssel georganiseerde conferentie 'Wonen in een energiebedrijf' draaide het om de vraag hoe energiebesparing in de woningbouw versneld kan worden. En om samenwerking tussen Overijsselse bedrijven voor innovatieve energieoplossingen.

Volgens gedeputeerde Theo Rietkerk is het nu tijd om aan de slag te gaan: "We moeten tempo maken. Door samen te werken en lef te tonen. Kijk bijvoorbeeld naar de besparingsmogelijkheden in corporatiewoningen. Ik ben bereid om samen op te trekken richting Den Haag als financiering en huurwetgeving een belemmering vormen om vaart te maken. Mijn voorstel is om het regeerakkoord open te breken om huurverhogingen boven de 1,1% toe te staan voor energie-investeringen van corporaties, zonder dat de woonlasten van huurders omhoog gaan."

Technisch gezien is veel mogelijk, getuige de presentatie van architect Jòn Kristinsson. Juist in Overijssel zijn er heel wat bedrijven actief met innovatieve producten, zo liet Kristinsson zien. Woningen zijn tegenwoordig energieneutraal te bouwen. Maar hoe staat het eigenlijk met de bestaande woningvoorraad? Juist daar is immers veel energiewinst te behalen. Het gaat in Overijssel om een aantal van 150.000 woningen, die dringend energiemaatregelen nodig hebben. Dick Huiskamp, van DLH ontwikkeling, liet aan de hand van concrete voorbeelden zien dat er veel mogelijk is om bestaande gebouwen aan te passen.

Diverse gemeenten en corporaties gaven aan dat hun ambities verder gaan dan in afspraken met het Rijk is vastgelegd. Hans van der Vlist, secretaris generaal van het ministerie van VROM, vindt het lastig dat politici afgerekend worden op de korte termijn, terwijl milieu altijd een kwestie is van de lange termijn. "Als rijksoverheid moeten we ons bovendien afvragen of we kunnen leven met gebieden die strengere eisen dan de landelijk eisen stellen. Ondernemers moeten ook weten aan welke normen ze moeten voldoen," aldus Van der Vlist. Andere sprekers waren dat niet met hem eens. "Je moet de lat hoog leggen, anders komt er niets van de grond," aldus een van hen. Ook de provincie legt de lat hoog. "Provinciale Staten hebben vorige week gevraagd om de doelstelling om 30% minder CO2 uit te stoten, naar voren te halen van 2020 naar 2017. Overijssel wil met de start van het Energiebesparingsfonds in elk geval een extra impuls van 3 miljoen Euro geven aan energiebesparing in de bestaande woningvoorraad," aldus Rietkerk. "Rond oktober moeten we concrete plannen presenteren om te laten zien hoe we dat gaan realiseren."

Gedeputeerde Rietkerk is daarom blij dat er flink gediscussieerd werd aan verschillende discussietafels. "We moeten nu aan de slag. We verzamelen de ideeën en zien graag wat de deelnemers zelf willen doen om energie te besparen." Uit de discussie bleek dat er vooral ook behoefte is aan ideeën om de particuliere woningbezitter te bewegen om te investeren in energiebesparing. De conferentie was een mooie aanzet om de krachten in Overijssel ook op dit vlak te bundelen.

De conferentie werd afgesloten met een bezoek aan het in aanbouw zijnde theehuis Earthship in het Nooterhofpark.

Meer info op website http://provincie.overijssel.nl/energiepact en www.kennisplatformdgoo.nl




Provincie Overijssel