Raad van de Europese Unie

L
RAAD VA
DE EUROPESE UIE
NL
Brussel, 11 mei 2009
9724/09 (Presse 125)
P 52
(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de afschaffing van de doodstraf en de strafbaarstelling van homoseksualiteit

De Europese Unie is verheugd over de afschaffing van de doodstraf in Burundi op 22 april 2009. De EU feliciteert de regering en de bevolking van Burundi met het belangrijke besluit om een nieuw wetboek van strafrecht in te voeren, waardoor een einde wordt gemaakt aan de doodstraf in het land, en foltering, volkenmoord, oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid strafbaar worden gesteld. De Europese Unie is van mening dat de afschaffing van de doodstraf ertoe bijdraagt de menselijke waardigheid te versterken. De Europese Unie herhaalt dat zij streeft naar een wereldwijde afschaffing van de doodstraf. Zij is ervan overtuigd dat de afschaffing door Burundi een belangrijke stap is om die doelstelling te bereiken en hoopt dat dit besluit andere landen in de regio ertoe zal aansporen het voorbeeld van Burundi te volgen. De EU betreurt echter ten zeerste dat de genoemde strafwetgeving een nieuwe bepaling inzake de strafbaarstelling van homoseksualiteit bevat. 9724/09 (Presse 125) 2
L
Wat dat betreft, wenst de EU te memoreren dat de strafbaarstelling van consensuele seksuele contacten tussen mensen van gelijk geslacht een schending van het recht op privacy, gelijkheid en non-discriminatie is, dat in de Universele verklaring van de rechten van de mens is vastgelegd, en dat de aanneming van een dergelijke rechtsregel strijdig is met de verplichtingen van Burundi uit hoofde van het Internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten en het Afrikaans Handvest van de rechten van de mens en de volkeren.
Tevens memoreert de EU het standpunt van de VN-Commissie voor de rechten van de mens dat een wettelijk verbod op homoseksualiteit haaks staat op de uitvoering van doeltreffende voorlichtingsprogramma's op het gebied van hiv- en aidspreventie omdat het, zoals de Speciale rapporteur voor het recht van eenieder op de hoogst haalbare standaard van lichamelijke en geestelijke gezondheid herhaaldelijk heeft verklaard, gemarginaliseerde gemeenschappen in de clandestiniteit drijft. Derhalve moedigt de Europese Unie de regering van Burundi aan het nieuwe wetboek van strafrecht volledig ten uitvoer te leggen wat de afschaffing van de doodstraf en de strafbaarstelling van foltering, volkenmoord, oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid betreft. De Europese Unie roept Burundi echter op de bepaling betreffende de strafbaarstelling van homoseksualiteit niet toe te passen en uit het wetboek te schrappen en het wetboek van strafrecht in overeenstemming te brengen met de internationale verdragen die door Burundi zijn ondertekend en bekrachtigd. De kandidaat-lidstaten Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, Armenië, en Georgië sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces."