Provincie Zuid-Holland

209098, 13 mei 2009

Europa leeft in Zuid-Holland

Bijna 100 Zuid-Hollanders verzamelden zich afgelopen dinsdagavond 12 mei in Studio Dudok (Den Haag) voor een publieksdebat in aanloop naar de Europese verkiezingen van 4 juni a.s. Provinciale Staten van Zuid-Holland organiseerden een debat over de invloed van Zuid-Holland in Europa en vice versa. Met thema's als landbouwsubsidies, duurzame energie en water willen zij aantonen dat Europa en Zuid-Holland onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.

Een divers gezelschap van kandidaat Europarlementariërs, Tweede Kamerleden, Statenleden, maatschappelijke organisaties, agrariërs, burgers en studenten gingen het debat met elkaar aan. Tijdens het debat bleek dat er brede steun is voor het plan om een supermodern, snel en efficiënt Europees elektriciteitsnet te ontwikkelen dat duurzame stroom zonder verlies kan doorgeven. Dit staat al in de verkiezingsprogramma's van PvdA, Groen Links en D66 en tijdens het debat bleken ook het CDA, VVD, CU/SGP, SP en PVDD achter het idee te staan. Dit betekent dat vanuit de Nederlandse delegatie in het nieuwe Europees Parlement straks een sterk pleidooi voor zo'n Europese aanpak kan worden verwacht.

Meuleman: "We hebben in de discussie de verschillen tussen de partijen benadrukt, maar we zoeken natuurlijk ook naar wat we samen vinden. Vanavond is gebleken dat we het met elkaar eens zijn over het idee van een modern energienet voor duurzame stroom. Dat is pure winst voor het milieu en voor een duurzame toekomst, in Nederland en in Europa!".

Studenten winnen reis
Na afloop van het debat vond ook de prijsuitreiking plaats van de door de provincie georganiseerde wedstrijd Vote for Europe Competition. Gedeputeerde Lenie Dwarshuis-van de Beek reikte de prijs uit aan Rob van Houtum en Renske van der Loo, studenten van de school of communication & media van Hogeschool INHolland. Zij ontvingen een reis naar Brussel en een kijkje in de keuken van het Europees Parlement.

Europa top 10
Rob van Houtum en Renske van der Loo wonnen met hun 'Europa top 10'. Het idee kort samengevat: investeer in de toekomst en richt je op jongeren, maak de informatie behapbaar door gebruik te maken van tien aansprekende onderwerpen en maak gebruik van jongerenzender BNN.

Tweede en derde prijs
De tweede prijs ging naar het idee van Bregje Peters, Shannon Metin en Roy Frenken van de Associate Degree Crossmediale Communicatie van de Hogeschool INHolland. Amber Zabicki, student Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam, won de derde prijs.

4 juni naar de stembus
De provincie Zuid-Holland organiseerde de wedstrijd in het kader van de verkiezingen voor het Europees Parlement. Studenten in Zuid-Holland werden uitgedaagd ideeën te bedenken om Nederland op 4 juni naar de stembus te krijgen.