Vrije Universiteit Amsterdam

`Voor het volk om Christus' wil'. Een geschiedenis van het CNV


* Startdatum: 13-05-2009


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: `Voor het volk om Christus' wil'. Een geschiedenis van het CNV


* Plaats: Aula


* Spreker: P. Hazenbosch


* Promotor: prof.dr. G.J. Schutte


* Onderdeel: Faculteit der Letteren


* Wetenschapsgebied: Letteren


* Evenementtype: Promotie

Het promotieonderzoek van CNV-bestuursadviseur Piet Hazenbosch `Voor het Volk om Christus' wil' beschrijft de geschiedenis van het 100-jarig CNV. Het laat zien dat het CNV vanuit een eigen ideologisch perspectief, het christelijk-sociaal denken, een eigen, herkenbare rol speelt op het terrein van werk en inkomen. Herkenbaar door de nadruk op de persoonlijke verantwoordelijkheid en ontwikkeling van werknemers.

Sinds de oprichting neemt het CNV een geheel eigen positie in het maatschappelijk debat over de oplossing van sociale problemen: niet de klassenstrijd, maar overleg. `Voor het volk om Christus' wil' laat zien dat het CNV oplossingen biedt door mensen in de gelegenheid te stellen in de maatschappij te participeren. Een voorbeeld daarvan is de eigen visie op de toekomst van de AOW. De grote omvang van het aantal arbeidsongeschikten brengt het CNV er in 2000 toe een voorstel te presenteren dat brede navolging vindt. Daarmee laat het CNV niet alleen een eigen geluid horen, maar heeft daadwerkelijk invloed op en oplossingen voor sociaal maatschappelijke problemen.

Ook discussies, conflicten en tegenslagen komen in het onderzoek van Hazenbosch aan bod. Voor de oprichting vooral de discussie over arbeidsverhoudingen, later de crisis in de jaren 30, de opkomst van het nationaalsocialisme, de positie van de vrouw, maar ook interne conflicten.


© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam