Ingezonden persbericht


-PERSBERICHT-

Amsterdam, 11 mei 2009

WOMEN inc. in gesprek met Robert Vuijsje

Op woensdagavond 13 mei organiseert WOMEN Inc. een speciale bijeenkomst naar aanleiding van het literaire debuut van Robert Vuijsje: `Alleen maar nette mensen'. In zijn boek maakt hij gebruik van stereotype vrouwbeelden en portretteert de zwarte vrouw als sexy en wellustig. Voor sommigen erg kwetsend en discriminerend, maar binnen literaire kringen en in de media geroemd om zijn `humoristische' en `vlijmscherpe' analyses. In een tweegesprek met Gülden Ilmaz licht Vuijsje zijn boek toe en gaat vervolgens in gesprek met een rijke schakering aan gasten, onder meer afkomstig uit de Bijlmer. Anousha Nzume (presentatrice AT5 Nieuw Amsterdam Praat en Black Ink.), Clark Accord (schrijver, presentator Nieuw Amsterdam Praat en Black Ink.), Elvira Sweet (stadsdeelvoorzitter Amsterdam Zuidoost) en Gloria Wekker (hoogleraar gender en etniciteit) zijn enkele van de sprekers die met Vuijsje gaan praten over zijn boek en het effect daarvan op de beeldvorming.

Robert Vuijsje is met `Alleen maar nette mensen' genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en heeft de Vlaamse literatuurprijs De Gouden Uil gewonnen. In literaire kring en in de media wordt hij op handen gedragen. Maar onder literaire vlag schetst Vuijsje een archetypisch beeld van (zwarte) vrouwen dat door sommigen als karikaturaal, kwetsend en zelfs discriminerend wordt ervaren. Moet een schrijver bewust zijn van de maatschappelijke consequenties die zijn schrijven kan hebben en moet hij daarvoor verantwoordelijkheid nemen? En is er binnen de media voldoende ruimte voor de tegengeluiden die dit boek oproept? Deze en andere vragen staan centraal tijdens de bijeenkomst op woensdagavond 13 mei. WOMEN Inc. geeft platform aan de verschillende stemmen in deze discussie en brengt de schrijver, zijn fans en degenen die tegen hem ageren samen.

WOMEN Inc.
WOMEN Inc. is een onafhankelijk platform dat vrouwen verbindt en individuele ontplooiing bevordert. WOMEN Inc. wil vrouwen inspireren en bewegen om optimaal gebruik te maken van hun eigen krachten en talenten. Tegelijkertijd stimuleert WOMEN Inc. de samenleving om deze talenten te benutten. WOMEN Inc. brengt vrouwen en mannen uit verschillende werelden bij elkaar; op nationaal en internationaal niveau, dwars door leeftijden, culturen en disciplines heen en biedt ontmoeting en verdieping, inhoud en cultuur.