Ingezonden persbericht


PERSBERICHT / PERSUITNODIGING

Datum: 11 mei 2009

Derde Kamer vraagt half Nederland stemkaart in te leveren

Woensdag 13 mei aanstaande gaan Derde Kamerleden langs de deuren om te vragen of mensen die niet van plan zijn te gaan stemmen (voor de Europese verkiezingen) hun stemkaart willen inleveren. Hiermee geven zij hun stem aan mensen uit ontwikkelingslanden.

De belissingen die in Europa worden genomen hebben grote gevolgen voor de rest van de wereld. Maar de rest van de wereld heeft geen stem in de Europese verkiezingen. Volgens een peiling van de Europese Commissie zegt 47% van de Nederlanders dat zij op 4 juni gaan stemmen voor het Europees Parlement. De Derde Kamer vraagt de andere 53% om zijn of haar stemkaart te geven aan iemand uit een ontwikkelingsland.

Voor Derde Kamerleden afkomstig uit verschillende ontwikkelingslanden hebben de verkiezingen voor het Europees Parlement belangrijke gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan de thema's wereldhandel en het landbouwbeleid, en de huidige voedsel- en economische crisis.

De Derde Kamer is het schaduwparlement voor ontwikkelingssamenwerking in Nederland. Het is een platform om aandacht te vragen voor internationale wereldproblematiek. Naast 120 Nederlandse leden heeft de Kamer 30 leden uit ontwikkelingslanden die de stem van het Zuiden vertegenwoordigen. De Derde Kamer is een project van de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO).

_______________________________