Erasmus MC



---

Veiligheidskaart voor patiëntjes van Erasmus MC-Sophia

Op dinsdag 12 mei, de Dag van de Zorg, is een speciaal voor kinderen ontworpen patiëntveiligheidskaart gepresenteerd. De patiëntveiligheidskaart kreeg vorig jaar grote bekendheid, nadat deze werd afgedrukt op papieren placemats voor patiënten en medewerkers. De verspreiding van de kaart was gericht op volwassen patiënten. Nu is er één ontworpen voor ouders van patiëntjes in het Erasmus MC-Sophia.

Op de Dag van de Zorg is de kaart gepresenteerd door afdelingshoofd IC-Kinderen prof. Dick Tibboel. De kaart bestaat uit zes cartoons die elk een situatie voorstellen, zoals: `Stel vragen als de medicijnen er anders uitzien dan verwacht'. Op de achterkant van de kaart worden de situaties nader uitgelegd. De patiëntveiligheidskaart gaat mee in het opnamepakket dat ouders thuisgestuurd krijgen. Ook op alle afdelingen zal aandacht aan de kaart worden besteed.

Instructies
Diane van Felius, kwaliteitsadviseur van het Sophia, legt uit waarom deze kaart belangrijk is. "Niet alleen medewerkers moeten bewust zijn van patiëntveiligheid, ook ouders. Zij kennen hun kind het beste en kunnen medewerkers goed informeren over zijn of haar gezondheidstoestand. Als het kind uit het ziekenhuis ontslagen wordt, is het belangrijk dat ouders de instructies en adviezen over de zorg thuis begrijpen en kunnen uitvoeren."

Het Erasmus MC-Sophia is het eerste kinderziekenhuis in Nederland dat gebruikmaakt van een patiëntveiligheidskaart.

Klik op de afbeelding voor een vergroting (pdf)

Publicatiedatum: 12 mei 2009