Raad van State


woensdag 13 mei 2009
10.15 uur
Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

10.30 uur

Zitting over de afwijzing door de minister van LNV van het verzoek om een monumentale boerderij in Oldehove aan te merken als landgoed in de zin van de Natuurschoonwet. Een inwoonster van Lauwerzijl had om de aanwijzing als landgoed verzocht. De minister heeft het verzoek afgewezen, omdat de boerderij niet voldoet aan de oppervlakte-eis voor een landgoed en verder ook geen historische buitenplaats is. De vrouw komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Groningen verklaarde in augustus 2008 een eerder beroep van de vrouw ongegrond. (zaaknummer 200807105/1)

11.15 uur

Zitting over de vergunning die het college van burgemeester en wethouders van Maastricht heeft verleend aan woningstichting Servatius voor de kap van ongeveer 200 bomen. De kapvergunning is verleend om de Campus Maastricht mogelijk te maken. In de vergunning is bepaald dat Servatius na realisatie van de campus nieuwe bomen moet planten en een aantal bestaande bomen moet verplanten. De bomen waarop de vergunning betrekking heeft zijn inmiddels al gekapt of verplant. Het Buurtplatform Randwyck is het niet eens met de kapvergunning en heeft beroep ingesteld bij de rechtbank in Maastricht. Volgens het buurtplatform heeft hij schade geleden door de verleende vergunning. De rechtbank heeft in augustus 2008 het beroep van het buurtplatform niet-ontvankelijk verklaard, omdat hij niet aannemelijk heeft gemaakt dat hij schade heeft geleden. Naar het oordeel van de rechtbank had het buurtplatform dan ook geen belang meer bij een inhoudelijke beoordeling van het geschil. Tegen die uitspraak komt het buurtplatform in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200807294/1)