Partij van de Arbeid

Paul Tang over kredietverlening

13-05-2009 08:47

Ondernemers zeggen dat banken minder geld uitlenen en veel strenger zijn geworden. De banken zeggen juist dat bedrijven zelf minder geld willen lenen. PvdA Tweede-Kamerlid Paul Tang reageert. Het is belangrijk dat er wordt gekeken naar mogelijkheden om bedrijven te helpen meer risicodragend eigen vermogen aan te trekken.

Verschillende verhalen
Gek genoeg zijn beide verhalen waar, reageert financieel woordvoerder Paul Tang. Hij wijst er op dat bij elke recessie zie kredietverlening terugloopt, omdat er minder vraag naar kredieten is. Zo zullen veel bedrijven minder investeren en sommige bedrijven de productie terugschroeven. En bij elke recessie worden banken voorzichtiger, zeker nu de banken nog onduidelijke risico's op de balans hebben en het onderlinge vertrouwen nog niet hersteld is. Tang: Doordat de banken nu zelf in de problemen zijn, geloof ik de ondernemers ook, die zeggen dat banken minder willen uitlenen. Het aantal signalen daarover is te groot om af te doen als incidenten.

Hoge spaarrente, hoge uitleenrente
Doordat de spaarrente die banken uitbetalen nog steeds hoog is, is de uitleenrente ook hoog. Eerder stelde Tang al vragen aan het kabinet over de garantieregeling voor bancaire leningen, waardoor banken zonder risicos van elkaar kunnen lenen. Dat zou de uitleenrente kunnen verlagen, waardoor banken meer en goedkoper geld kunnen uitlenen. Maar zolang banken zelf duur lenen, kunnen banken voorlopig niet goedkoop risicovolle leningen verschaffen.

Eigen kapitaal
Bovendien speelt mee dat banken voorzichtig zijn met het lenen van geld aan bedrijven die al veel schuld hebben. Volgens Tang bestaat het gevaar dat bedrijven anders overladen met schulden raken, bedrijven zijn niet altijd gebaat bij schulden maar ook bij eigen kapitaal Tang vindt het daarom belangrijk dat er wordt gekeken naar mogelijkheden om bedrijven te helpen meer risicodragend eigen vermogen aan te trekken. De regionale ontwikkelingsmaatschappijen kunnen daar een rol in spelen. Ook het ministerie van Economische Zaken moet de garantie volop benutten en laten benutten om bedrijven te ondersteunen. Mijn collega Pauline Smeets houdt dit als woordvoerder Economische Zaken nauwlettend in de gaten. En dat is meer dan terecht, want het midden- en kleinbedrijf moet kunnen blijven ondernemen. Het MKB speelt een grote rol in de economie.