Project Gemeente Westland

Publicatiedatum: 13-05-2009

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeente Westland, het Hoogheemraadschap van Delfland, LTO Glaskracht, VNO-NCW en de Kamer van Koophandel
Conclusie ir. G.J.M. Braks:
Waterfonds Westland kan rekenen op draagvlak gemeente, hoogheemraadschap en bedrijfsleven

Het vormgeven van een waterfonds, het inzetten van een lobbytraject richting provincie, Rijk en Europa om subsidies te verkrijgen en het uitvoeren van casus 'de Hooghe Beer' als pilotproject. Dat zijn de drie belangrijkste aanbevelingen die ir. G.J.M. Braks doet om de uitvoering van het Waterplan Westland te financieren. De heer Braks werd eind 2008 door burgemeester Van der Tak van Westland gevraagd een oplossing te vinden voor de impasse die is ontstaan rond de financiering van de kwantitatieve wateropgave in Westland.

Het Waterplan Westland werd in 2008 in zijn geheel vastgesteld door de Verenigde Vergadering van het Hoogheemraadschap van Delfland. De gemeenteraad van Westland stelde wel het beleidsdeel vast, maar hield het besluit over de financiering aan omdat er tussen de gemeente, het hoogheemraadschap en het bedrijfsleven geen consensus was over het 'om niet inbrengen van gronden'. Aan het college van burgemeester en wethouders werd gevraagd een uiterste inspanning te verrichten om een andere oplossing te vinden voor de financiering van het waterplan. De heer Braks werd daarop aangesteld als bemiddelaar.

Gezamenlijke bijdrage aan waterfonds
De heer Braks constateert in zijn rapport dat de betrokken partijen achter de inhoud van het waterplan staan en van mening zijn dat een waterfonds een geschikt middel is om een deel van de uitvoering te financieren. Hij stelt voor om hiervoor zo snel mogelijk een stichting op te richten die de participatie in projecten kan bevorderen. De betrokken partijen zullen onderzoeken op welke wijze het fonds kan worden gevuld. In het rapport worden hiervoor diverse mogelijkheden genoemd.

De heer Braks adviseert verder een pilot te starten waarbij de waterbergingsopgave in de Oude en Nieuwe Broekpolder in Kwintsheul wordt opgelost. In dit pilotproject, 'De Hooghe Beer', kunnen de partijen ervaring opdoen met het gebruik van alternatieve vormen van waterberging en leren werken met een waterfonds.

Lobby
De heer Braks heeft de afgelopen maanden gesprekken gevoerd met de provincie Zuid-Holland en de ministeries van LNV en VenW. Hij concludeert dat er bij deze overheden aandacht en begrip is voor de bijzondere waterproblematiek in Westland. Gemeente, hoogheemraadschap en bedrijfsleven raadt hij daarom aan om de gesprekken met deze overheden voort te zetten en een gezamenlijk lobbytraject in te stellen om subsidies te verkrijgen.

Officiële overhandiging rapport
De heer Braks heeft zijn rapport op 12 mei 2009 officieel overhandigd aan wethouder Meijer van ruimtelijke ordening. De betrokken partijen zullen de aanbevelingen gezamenlijk verder uitwerken, met als doel de wateropgave voortvarend te realiseren.