Pijnacker-Nootdorp


datum 12 mei 2009

Grip op grote bouwprojecten
Commissie discussieert over Pijnacker-Centrum naar aanleiding van rapport Rekenkamercommissie

De rekenkamercommissie Pijnacker-Nootdorp levert met haar rapport `Grip op grote bouw- projecten' een onderzoek af naar de sturingsmogelijkheden van de gemeenteraad bij grote en complexe bouwprojecten. Om het onderzoek handen en voeten te geven is ingezoomd op de stedelijke ontwikkeling van het centrum van Pijnacker. Het onderzoek biedt de raad een handreiking waarin duidelijk wordt wanneer te handelen, welke informatie daarvoor nodig is en welke alternatieven er zijn.
De commissie hoopt met deze handreiking, die 12 mei op de agenda staat van de Commissie Ruimte en Wijken, in een belangrijke behoefte van de raadsleden te voorzien.

De rekenkamercommissie heeft het bureau Partners+Pröpper opdracht gegeven een onderzoek uit te voeren naar de sturingsmogelijkheden van de gemeenteraad bij grote bouwprojecten. Voor het realiseren van de ambities van onze gemeente is het namelijk van belang dat grote projecten gedegen worden aangepakt en tot een goed einde worden gebracht. Dit onderzoek gaat specifiek in op de ontwikkeling van het centrumgebied `West' van Pijnacker vanaf 1995, met daarbij de nadruk op het deel vanaf 2001.

Dit project laat zien dat in een aantal opzichten in het verleden zaken niet goed zijn verlopen of beter hadden gekund. Het rapport appelleert aan de mogelijkheid en wenselijkheid om als college en raad gezamenlijk beter om te gaan met lopende en toekomstige projecten.

De ervaringen uit het verleden bieden, naast hetgeen in de afgelopen jaren al in gang is gezet, kapstokken voor verdere verbetering van het functioneren van de raad en van het samenspel van de raad met het college en de organisatie. Het rapport biedt een aantal aanbevelingen om hier invulling aan te geven.

In de bestuurlijke reactie op het rapport geeft het college aan waardering te hebben voor het initiatief van de rekenkamercommissie om onderzoek te doen naar de sturingsmogelijkheden van de gemeenteraad bij grote bouwprojecten. Het college is zich bewust van het feit dat de raad voor de uitoefening van de kaderstellende en controlerende rol in belangrijke mate afhankelijk is van het handelen van het college en de organisatie. Het rapport maakt dit duidelijk.

De rekenkamercommissie is tevreden met de waardering voor het onderzoek en ziet erop toe dat de aanbevelingen leiden tot een constructieve discussie op 12 mei teneinde grip te krijgen en te houden op grote bouwprojecten.