Politiebond ACP

13 mei 2009

ACP: "Snoeien aspiranten onverstandige noodgreep"


Minister Ter Horst is van plan om minder blauw op straat te brengen. Dit tast volgens de ACP direct de veiligheid op straat én de veiligheid van politiemensen aan.

Gerrit van de Kamp vindt de nieuwe bezuinigingsvoorstellen van minister Ter Horst ongehoord.

In De Volkskrant van vandaag staat dat de sector politie moet bezuinigen in het kader van de economische crisis. Minister Ter Horst (BZK) stelt voor dat korpsen de helft minder aspiranten in dienst nemen in de periode 2010 - 2012. In plaats van 6000 nieuwe collega's op te leiden, worden er 3000 nieuwe politiemensen op de Politieacademie geplaatst. Bovendien moet de politie vanaf 2010 jaarlijks tot 190 miljoen euro bezuinigen en 400 miljoen euro afstaan van het eigen vermogen.

Uittocht
De ACP vindt de plannen van de minister ongehoord. "Deze bezuinigingsmaatregel levert direct gevaar op voor de veiligheid op straat", zegt Gerrit van de Kamp. De ACP-voorzitter stelt dat er voor de komende jaren juist extra capaciteit nodig is om de politiesterkte op peil te houden. "We weten al jaren dat er ook binnen onze sector een uittocht op komst is. Veel politiemensen gaan de komende tijd met pensioen. Er waren afspraken gemaakt om de gevolgen van die vergrijzing op te vangen. Nu snoeien in het aantal nieuwe collega's vind ik uitermate onverstandig."

Veiligheid politiemensen
Niet alleen de veiligheid op straat komt door de bezuinigingen in het geding. De ACP voorziet ook problemen voor de veiligheid van politiemensen. "Als je met minder mensen hetzelfde werk moet doen, kun je indenken dat er problemen ontstaan. Er zijn bijvoorbeeld minder mensen om de surveillancediensten te draaien. Er ontstaan roosterproblemen. De druk op de zittende groep collega's zal enorm toenemen. Krimp betekent in mijn woordenboek dus harde prioriteiten stellen. Met minder mensen kan de politie niet blijven doen wat zij nu doet."

Alternatieven
De plannen van Ter Horst blijken uit een vertrouwelijke notitie. De ACP wil deze notitie graag lezen voordat een uitgebreider reactie volgt. Ons standpunt is echter duidelijk: het grofweg snoeien in het aantal opleidingsplaatsen is niet de beste manier om eventuele bezuinigingen op de sector te bekostigen. "Ik zie het als een onverstandige noodgreep. Wij hebben alternatieve ideeën voor de financiering van de bezuiniging zoals die de sector wordt opgelegd. De ACP zal deze in een gesprek met de minister binnenkort toelichten."


---