Partij van de Arbeid

Den Haag, 13 mei 2009

Vragen lid Heerts (PvdA) aan de staatssecretaris van Justitie

over uitspraken van een advocaat over zijn cliënt en diens zaak


1. Kent u de uitzending van de TROS Nieuwsshow van 9 mei 2009 inzake een rechtszaak tegen een van piraterij verdachte Somaliër?{1}


2. Deelt u in het algemeen de mening dat een advocaat geen uitspraken mag doen die het belang van zijn cliënt kunnen schaden? Op welke wijze is dit in wet- en regelgeving, waaronder gedragsregels voor advocaten, vastgelegd?


3. Hoe oordeelt u over het feit dat deze advocaat in de genoemde uitzending openlijk twijfelt over de visie die zijn cliënt heeft over de zaak waarvan deze verdacht wordt? Is dit openlijk uitdragen van deze twijfel in het belang van de cliënt? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?


4. Hoe oordeelt u over het feit dat de genoemde advocaat de verwachting uitspreekt dat zijn cliënt veroordeeld zal worden en zelfs speculeert over de te verwachten strafmaat? Is dit openlijk uitdragen van deze verwachting in het belang van de cliënt? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?


5. Staan er behalve in het kader van het tuchtrecht nog andere middelen open om tegen een advocaat die de belangen van zijn cliënt niet goed dient, op te kunnen treden?


6. Deelt u de mening dat in het geval van een Somalische verdachte, of een andere verdachte die wellicht niet goed op de hoogte is van het tuchtrecht voor advocaten, het tuchtrecht mogelijk onvoldoende mogelijkheden biedt om tegen een advocaat die onoordeelkundig optreedt of anderszins niet goed het belang van zijn cliënt behartigt, te kunnen optreden? Zo ja, hoe denkt u in dit verband dan over het (her)introduceren van de mogelijkheid om een rechter in het geval van een onoordeelkundig optredende advocaat die advocaat te kunnen veroordelen in de kosten van het proces? Zo nee, waarom niet?

{1} http://radio.tros.nl/?page=detail&p=36031&type=broadcast&col=left&userPage=nieuwsshow

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl

{1} http://radio.tros.nl/?page=detail&p=36031&type=broadcast&col=left&userPage=nieuwsshow