Provincie Overijssel

Persbericht ONDER EMBARGO!!
Het hiervoor verzonden persbericht gaf in de 2de alinea melding van een foutieve datum, 29 april, dit moet zijn 6 mei. In dit persbericht is de datum aangepast.
Excuses voor de overlast.


----------
Persbericht embargo tot 13.30 uur.

Zwolle, 13 mei 2009

GS van Overijssel stemmen in met verkoop Essent aan RWE

Gedeputeerde Staten (GS) van Overijssel hebben vandaag besloten in te stemmen met de verkoop van de in het bezit van de provincie Overijssel zijnde commerciële aandelen Essent aan RWE. Het college van GS is van mening dat het energiebedrijf RWE een goede partij is om de commerciële activiteiten van Essent bij aan te sluiten. Daarnaast zal de provincie, na splitsing van het bedrijf, rechtstreeks aandeelhouder worden van het netwerkbedrijf Enexis, zodat de toegang tot energie(voorziening) voor de consument gewaarborgd blijft. De provincie ziet er op toe dat het netwerkbedrijf als zelfstandig bedrijf voldoende robuust en solide de toekomst ingaat.

Het Duitse energiebedrijf RWE heeft volgens GS een aantrekkelijk bod gedaan om de continuïteit en een betaalbare, betrouwbare en duurzame energievoorziening van Essent in de toekomst te garanderen. RWE biedt Essent, naast een goede prijs, de ruimte om een leidende rol op de Noord-Europese markt te vervullen. GS hebben hun besluit tot verkoop mede gebaseerd op de mening van Provinciale Staten. Provinciale Staten hebben op 6 mei 2009 het door GS gevoerde beleid betreffende de verkoop van Essent met een meerderheid (33 stemmen vóór en 13 tegen) gesteund. De provincie Overijssel is met 18,7% de tweede grootste aandeelhouder.

Duurzaamheid
Belangrijk discussiepunt tijdens de genoemde statenvergadering was de door RWE aangekondigde investeringen in duurzame energie. Hierover hebben Essent en RWE een duurzaamheidscontract getekend, dat vastlegt welke investeringen in duurzame energie gedaan worden nu en in de toekomst door het nieuwe concern. De gemaakte afspraken betreffen vooral de opwekking van betaalbare en duurzame energie, het terugdringen van CO2 uitstoot, investeringen in innovatie en een excellente service aan de klanten tegen een concurrerende prijs. Door RWE zal daartoe de komende 5 jaar in Nederland bijna ¤ 6 miljard worden geïnvesteerd. Dit bettekent ondermeer forse investeringen in windenergie (2000 - 2500 Megawatt, ¤ 1.5 mld) en de bouw van een modeoderne centrale in de Eemshaven (met bijstook biomassa) geschikt voor de afvang en opslag van CO2 (¤ 2 mld). In Ovverijssel zal Essent het partnerschap met de Universiteit Twente op het gebied van biomassa continueren en waar mogelijk verdiepen.

In het duurzaamheidscontract dat Essent en RWE hebben gesloten zijn op initiatief van de aandeelhouders van Essent aanvullende harde en afdwingbare afspraken vastgelegd, die toezien op het bewaken en naleven van de afspraken uit het contract. Daartoe wordt een speciale onafhankelijke stichting in het leven geroepen. Mochten de afspraken niet worden nagekomen, dan kan aan de (voormalige) aandeelhoudershouders een schadevergoeding worden toegekend die kan oplopen tot maximaal ¤ 40 miljoen. GS menen dat deze afspraken een adequate invulling geven aan

de wens van PS tot juridische waarborging van het contract. Rietkerk: 'Het contract geeft ons, als GS, voldoende houvast en vertrouwen dat die investeringen in duurzame energie de juiste zijn. Ik ben tevreden met de afspraken die daarover gemaakt zijn, ook over de juridische waarborging er van.' Als aandeelhouder van Enexis wil Overijssel de investeringen in de Koekoekspolder en het groene gas laten volgen door andere investeringen in duurzame energie, zoals bio-vergisting en elektrische palen voor het opladen van elektrische auto's.

Het college heeft besloten om de door Provinciale Staten aangenomen moties met betrekking tot investeringen in duurzame energie in Overijssel en de positie van de kleine aandeelhouders nader uit te werken.

Splitsing energiebedrijven
Door invoering van de Wet Onafhankelijk Netbeheer (Splitsingswet) moeten energiebedrijven in Nederland zich splitsen in een netwerkbedrijf (dat altijd in handen van de overheid blijft) en een commercieel productie- en leveringsbedrijf. Dit commerciële bedrijf moet concurreren in een steeds internationale en grotere energiemarkt. Hierdoor wordt een grotere schaal voor het bedrijf belangrijk. De noodzakelijke schaalgrootte voor het bedrijf leidt ertoe dat de provinciale zeggenschap verwatert en het bedrijf zich in een internationale context begeeft. De beïnvloedingsmogelijkheden voor de aandeelhouder nemen af en het risicoprofiel van het bedrijf neemt verder toe. Daarom hebben Gedeputeerde en Provinciale Staten in juni 2008 al een principe besluit genomen dat zij het Overijsselse (financiële) belang van de aandelen in dit commerciële bedrijf op een goed gekozen en nader te bepalen moment zullen verkopen.