Optima zet recordgroei verder - Bedrijfswinst stijgt 40 procent, 2009 beloftevol gestart

13/05/2009 12:27

Optima Financial Planners

GENT (13 mei 2009) - Optima Financial Planners, de Belgische marktleider in persoonlijke financiële en fiscale planning, zet zijn groei van de voorbije jaren onverminderd voort. De groep zag haar brutomarge in het voorbije boekjaar met ruim 30 procent groeien tot 47,8 miljoen euro. De bedrijfswinst klom met liefst 40 procent tot 11,9 miljoen euro. '2009 ziet er opnieuw beloftevol uit', aldus oprichter en CEO Jeroen Piqueur.

Optima levert zijn klanten - vooral zelfstandige ondernemers en uitoefenaars van vrije beroepen - via een doorgedreven audit een totaaloverzicht van hun financiële en fiscale situatie. Op basis van die audit en van de persoonlijke doelstellingen van de klant, wordt een individueel financieel plan opgesteld.

Persoonlijke financiële planning, een concept dat zijn oorsprong vond in de VS, is een groeiend succes in België. Optima, dat het concept 19 jaar geleden mee lanceerde op de Belgische markt, ziet de jongste jaren het aantal klanten steeds verder stijgen.

Recordresultaten

CEO Jeroen Piqueur: '2008, een jaar vol onrust op de financiële markten, heeft de vraag naar een goed financieel plan niet doen dalen. Wel integendeel: meer dan duizend (1.063) nieuwe klanten vonden de weg naar Optima, zodat het totale aantal klantendossiers vandaag piekt op 12.000.'

De brutomarge van Optima steeg van 36,6 miljoen euro in 2007 naar 47,78 miljoen euro in het boekjaar 2008 (+30,55%). De bedrijfswinst van 11,88 miljoen euro (+40,81%), de winst voor belastingen van 10,67 miljoen euro (+37,5%) en het nettoresultaat van 6,77 miljoen euro (+37,88%) vervolledigen het palmares.

Jeroen Piqueur ziet nog ruimte voor verdere groei: 'Ik schat dat er in België 200.000 mensen zijn die in aanmerking komen voor financiële planning. Gezien de zeer complexe fiscale achtergrond is België een gouden land voor financiële en fiscale adviseurs.'

In het kader van hun financieel plan, begeleidt Optima de klanten desgevraagd ook naar concrete oplossingen op maat van hun persoonlijke situatie. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om het uitwerken van een pensioenplan op maat, in samenwerking met diverse verzekeraars. Als tussenpersoon voor bemiddeling in levensverzekeringen met CBFA-erkenning, maakt Optima ook regelmatig gebruik van de levensverzekering als instrument voor structurering van het vermogen.

Verder wil een aantal van de 12.000 klanten van Optima als onderdeel van een financieel plan investeren in vastgoed. Voor die groep zoekt Optima wooneenheden bij projectontwikkelaars, of ontwikkelt het zelf projecten. Recente voorbeelden zijn het project op de site van de voormalige pralinefabriek Daskalidès in Gent, of de 97 nieuwe woningen in de Brusselse Nieuwstraat. Er zijn in opdracht van Optima-klanten 1.480 wooneenheden in ontwikkeling of in opbouw, nog eens 1.580 andere zijn al opgeleverd, vooral in Brussel en Gent. 'De vraag naar verstandige vastgoedinvesteringen stijgt', zegt Jeroen Piqueur. 'Veel vermogende burgers stellen vandaag vast dat vastgoed in een onzeker beursklimaat meer dan ooit overeind blijft als stabiel vermogensbestanddeel.'

Verdere groei

'De grootste uitdaging voor onze groei is vandaag het vinden van geschikt personeel', besluit Jeroen Piqueur. 'We hebben 75 openstaande vacatures voor fiscalisten en universitair opgeleide financiële profielen.' Optima stelt vandaag 275 mensen te werk, waaronder een reeks zelfstandige handelsagenten.

De jongste groeipolen van Optima zijn de hoofdstad en het Franstalig landsgedeelte. Via een kantoor in Braine-l'Alleud biedt het bedrijf sinds eind 2008 zijn diensten aan aan klanten in Waals-Brabant, Namen en Luik. Om een antwoord te bieden aan de gestegen vraag van klanten in en rond de hoofdstad, staat de opening van een kantoor in Brussel (Sint-Agatha-Berchem) nog dit jaar op het programma. Uitbreiding van de Belgische succesformule naar het buitenland wordt onderzocht.

www.optima.be

__________________________________

Noot voor de redactie,