Residentie Jean Daskalidès - Een antwoord op de vraag naar goede woongelegenheid in de stad

13/05/2009 12:59

Optima Financial Planners

GENT (13 mei 2009) - Jeroen Piqueur, CEO van Optima Financial Planners, en de Gentse burgemeester Daniël Termont leggen vandaag de eerste steen van de Residentie Jean Daskalidès. Het project, op de site van de gelijknamige historische chocoladefabriek, biedt met 100 kwaliteitsvolle appartementen een antwoord op de stijgende vraag naar goede woongelegenheid in het centrum van Gent.

'Met dit project willen wij de kwaliteit van de traditionele stadswoningen verbeteren', stelt Jeroen Piqueur. 'De combinatie van een centrale ligging, een zeer vlotte bereikbaarheid en het unieke historische kader van de oude chocoladefabriek maken van Residentie Jean Daskalidès een zeer aantrekkelijk project.'

De stad als aantrekkingspool

En in Gent is vraag naar aantrekkelijke projecten. In 2008 steeg het aantal inwoners van de Arteveldestad met 2.500, tot 239.541. De groei van de stad is al een tijdlang bezig, maar vooral de jongste vier jaar is er een sterke stijging. Ook dit jaar wordt een stijging van het bevolkingscijfer verwacht. Het groeiend aantal studenten, aan de hogescholen en aan de Universiteit Gent die nu de grootste Vlaamse universiteit is, is in die cijfers niet inbegrepen.

De combinatie van de aangroei van het aantal inwoners met enerzijds de vergrijzing en anderzijds de aantrekkingskracht van de stad op jonge volwassenen, drijft de vraag naar comfortabele appartementen in de stad verder op. Cijfers over de snelle gezinsverdunning illustreren dit: in 2007 telde een gemiddeld Belgisch gezin 2,31 leden tegenover 2,95 in 1970. Van de 115.417 huishoudens in Gent bestond op 1 januari 2007 liefst 43,49 procent uit alleenstaanden.

Naast een vraag naar wonen in de stad, is er ook een vraag naar meer comfort. De keuze van de ligging, de keuze van ontwerp en materialen zijn belangrijke factoren die er mee voor moeten zorgen dat het gebouw in de toekomst in waarde stijgt.

Duurzame integratie

Optima biedt hierop een antwoord met de Residentie Jean Daskalidès. Door toepassing van duurzame en natuurlijke materialen wordt het gebouw perfect geïntegreerd in de omgeving, en zal het aansluiten bij de historiek van de site (denken we maar aan de baksteenarchitectuur die refereert naar de oude chocoladefabriek, en aan de dynamiek die gecreëerd wordt door de variatie tussen inpandige en verspringende terrassen).

Ook op ecologisch vlak is het gebouw een koploper, onder meer door de grote hoeveelheid groene daken en de toepassing van hoogrendementsbeglazing en dito centrale verwarming. In het licht van de energieprijzen en de toekomstige energiecertificaten is dat een pluspunt voor zowel de huurders als de eigenaars.

De afwerking van ieder appartement is hoogwaardig (o.a. fineerparket en keukens en sanitaire toestellen van topkwaliteit). Een wandelpad in de tuin zal de verbinding maken tussen de Henri Dunantlaan en Einde Were.

Voor de concrete realisatie van de Residentie Daskalidès ging Optima in zee met Bontinck Architecture and Engineering (architect) en met Besix (aannemer).

www.optima.be

__________________________________

Noot voor de redactie,