Ingezonden persbericht


| |                     |
| |                     |
|persbericht          |
De Jaap van der Graaf-prijs

Ter gelegenheid van het officiële afscheid van prof.ir. J(aap) H.J.M. van der Graaf als hoogleraar in de Behandeling van Afvalwater aan de Technische Universiteit Delft op 13 mei 2009 is op initiatief van Witteveen+Bos de Jaap van der Graaf-prijs ingesteld. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en wordt beschikbaar gesteld door Jaap van der Graaf en Witteveen+Bos. In januari 2010 zal de Jaap van der Graaf-prijs voor de eerste keer worden uitgereikt.

Jaap van der Graaf is vanaf 1989 hoogleraar in de Behandeling van Afvalwater aan de Faculteit der Civiele Techniek en Geowetenschappen van de Technische Universiteit Delft. Van 1988 tot 2003 was Van der Graaf algemeen directeur van het advies- en ingenieursbureau Witteveen+Bos in Deventer, alwaar hij sindsdien als senioradviseur werkzaam is.

Van der Graaf is officieel per 1 september 2008 eervol ontslagen als hoogleraar. Omdat hij echter nog steeds betrokken is bij een aantal projecten en promoties vindt de afscheidsrede pas op woensdag 13 mei 2009 in de Aula van de TU Delft plaats. De titel van zijn afscheidsrede is 'Het geklaarde afvalwater'. Jaap van der Graaf geeft aan de hand van de ervaringen sinds 1990 een overzicht van de meest interessante ontwikkelingen op zijn vakgebied. Hij refereert daarbij aan zijn intrederede getiteld 'Afvalwater, zuiver en klaar' d.d. 21 maart 1990. Naast de vakmatige bespiegelingen heeft de afscheidsrede tevens een filosofische inslag. De algemene conclusie luidt dat de ultieme uitdaging van de afgelopen twintig jaar 'van afvalwater naar drinkwater' binnen ons bereik is gekomen.

In overleg met Jaap van der Graaf heeft Witteveen+Bos besloten om ter ere van zijn officiële afscheid als hoogleraar een prijs in te stellen voor het beste Engelstalige artikel van een Nederlandse student of onderzoeker op het gebied van de inzameling en behandeling van afvalwater: de Jaap van de Graaf-prijs. De doelstelling van de prijs is om de Nederlandse expertise op dit vakgebied in Nederland en in het buitenland verder te profileren. Het geldbedrag dient in het kader van deze doelstelling te worden aangewend voor bijvoorbeeld een studiereis naar het buitenland of promotionele activiteiten. Een onafhankelijke jury zal bepalen wie voor de prijs in aanmerking komt. De eerste uitreiking vindt plaats tijdens de Vakantiecursus in januari 2010, die wordt georganiseerd door de sectie Gezondheidstechniek van de Faculteit der Civiele Techniek en Geowetenschappen van de TU Delft in samenwerking met VEWIN, KVWN, RIVM, KWR, RIONED, RIZA en STOWA.


---