Gemeente Oost-Gelre


Gemeente Oost Gelre
13 mei 2009


--Persbericht-

Proef met afvalverwerking bij IWL

Het College van B&W en de provincie Gelderland hebben een gedoogvergunning afgegeven aan IndustrieWater Lichtenvoorde (IWL). De vergunning is bedoeld om de komende 6 maanden onderzoek te doen naar verwerking van afvalstoffen. Het onderzoek richt zich vooral op het voorkomen van overlast voor de omgeving.

De gebouwen van IWL staan aan de Boschlaan. Het betreft de locatie van de waterzuivering, gelegen tussen de Boschlaan en de Twenteroute. Daar wordt nu het afvalwater van Hulshof Leerfabriek verwerkt. De IWL heeft daar naast de waterzuivering ook een installatie gebouwd voor de verwerking van biologisch industrieel afval. Deze zogenaamde biogasinstallatie verwerkt het biologisch afval en levert energie op. Deze energie wordt ondermeer gebruikt voor het totale proces van afvalwerking en voor de opwekking van elektriciteit.

Proefperiode
De IWL wil deze installatie graag permanent in gebruik nemen, maar daarvoor is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Daarover moeten het College van B&W en uiteindelijk de gemeenteraad een beslissing nemen. Om hiervoor een afgewogen besluit te kunnen nemen zal de IWL eerst 6 maanden proef draaien met de installatie. Tijdens de proef wordt onderzocht wat het effect van de bedrijfsvoering op de omgeving rond het IWL-terrein is. Dan gaat het bijvoorbeeld over geuroverlast en vervoersbewegingen van vrachtwagens. De proef moet aantonen dat in de praktijk datgene kan worden bewezen wat in theorie wordt gesteld. Aan de hand van de uitkomsten van het onderzoek nemen het college en de provincie vervolgens een besluit over de mogelijkheden tot permanente plaatsing en gebruik..

Objectieve metingen
Met de omwonenden rond het IWL-terrein is inmiddels een informatieavond gehouden. Daar is uitgelegd welke waarborgen er zijn dat de proef op een goede manier uitgevoerd wordt. Deze voorwaarden zijn opgenomen in de gedoogvergunning. Zowel door het bedrijf als door de provincie en een onafhankelijk bureau worden regelmatig metingen verricht. Ook zal er regelmatig contact met de buurt zijn over hun beleving van de overlast en worden de meetresultaten tussentijds teruggekoppeld. Het bedrijf heeft diverse maatregelen genomen om overlast te voorkomen en sluit aan bij de voorwaarden in de gedoogvergunning.

Informatie
De gedoogvergunning ligt met ingang van 8 mei 2009 gedurende zes weken ter inzage bij de centrale balie van het gemeentehuis in Lichtenvoorde en bij de bibliotheken. Tegen het besluit om de gedoogvergunning te verlenen kan binnen zes weken na bekendmaking daarvan door belanghebbende(n) een bezwaarschrift worden ingediend. Met vragen over de gedoogvergunning kunt u contact opnemen met mevr. M. Bluemer van de gemeente Oost Gelre, tel. 0544-393535.



Gemeente Oost-Gelre