Ingezonden persbericht


News flash

Cybercriminelen kapen legitieme websites om schade aan te richten

Amsterdam / Brussel, 13 mei 2009 - Volgens nieuwe inzichten die vandaag door MessageLabs Intelligence werden bekendgemaakt, is het idee dat 'malware' op het internet vooral via obscure pornosites wordt verspreid, achterhaald. De kans is veel groter dat de kwaadaardige software zich verschuilt op legitieme, maar 'gekaapte' websites. Nietsvermoedende bezoekers lopen dan in de val, omdat ze de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen achterwege laten.

Volgens gegevens die MessageLabs verzamelde in de week van 5 mei, zijn 84,6% van de domeinen die wegens het hosten van schadelijke content werden geblokkeerd in feite 'respectabele' domeinen die al meer dan een jaar bestaan. Slechts 15,4% van de geblokkeerde domeinen is jonger dan een jaar, 10,2% is nog geen maand oud en 3,1% bestaat nog geen week.

"Websites met een geschiedenis van meer dan een jaar zijn hoogstwaarschijnlijk legitieme sites. Maar websites die na een week of minder al zijn geblokkeerd, werden waarschijnlijk alleen maar tijdelijk opgericht om malware te verspreiden," verklaarde Paul Wood, MessageLabs Intelligence Senior Analyst bij Symantec. "De internetgebruikers moeten extra waakzaam zijn. Zelfs sites die zij kennen en vertrouwen, kunnen besmet zijn, bijvoorbeeld door een SQL-injectieaanval. Bedrijven moeten anderzijds de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om alle recente kwaadwillige websites te blokkeren. Cybercriminelen zitten nooit stil en de zekerheden van vandaag kunnen morgen op losse schroeven staan."

Als u meer vragen heeft over malware, gekaapte websites, e.a. kunnen wij u in contact brengen met Paul Wood, Senior Analist van MessageLabs Intelligence. Hij zal u graag extra informatie geven. Gelieve hiervoor contact op te nemen met Chetan Corten.

###
Over Symantec

Symantec is wereldwijd leider in infrastructuursoftware die bedrijven en consumenten meer vertrouwen geeft in de huidige wereld van het internet. Het bedrijf helpt klanten bij de beveiliging van hun infrastructuur, informatie en interacties door middel van software en services die een oplossing bieden voor de risico's van beveiliging, beschikbaarheid, IT-naleving en -prestaties. Het hoofdkantoor van Symantec is gevestigd in Cupertino, Californië en het bedrijf heeft vestigingen in 40 landen. Meer informatie op: www.symantec.com

PERSCONTACT:

Chetan Corten | Weber Shandwick Brussels | +32 (0)2 894 90 40 | ccorten@webershandwick.com


---- --