Amsterdam RAI

Koningin Beatrix opent 25e Art Amsterdam op 13 mei in Amsterdam RAI:

Art Amsterdam viert 25-jarig bestaan met 120 solo's

Amsterdam, mei 2009 - Op de 25e jubileumeditie van Art Amsterdam tonen ruim 120 galerieën de laatste trends in de hedendaagse kunst met schilderijen, foto's, beelden, installaties en video's. Onder de deelnemende galerieën is de complete top van de Nederlandse galeriewereld, naast 32 buitenlandse galerieën uit tien landen: Duitsland, Engeland, België, Frankrijk, Denemarken, Oostenrijk, Verenigde Staten, Japan, Zuid-Afrika en Zuid-Korea. Al deze galerieën brengen een solotentoonstelling. Dat zijn in totaal 120 solopresentaties met werk van één kunstenaar: uniek op een hedendaags kunstevenement. Zo viert Art Amsterdam haar 25-jarig bestaan, met een feestelijke opening door Hare Majesteit de Koningin op woensdag 13 mei. Opvallend is ook 'Off the record', een foto-expositie van Stedelijk Museum Amsterdam met gastcurator Hans Aarsman. Verder fotografeert Cees Krijnen bij de entree vrouwelijke bezoekers voor zijn project 'Cees' kunstminnende bewuste vrouwen collectief', waarvan hij terplekke een fototentoonstelling formeert. De meest veelbelovende jonge kunstenaar ontvangt de prestigieuze Thieme Art Award; het werk van de vijf genomineerde jonge talenten is te zien op de beurs. Ook zijn er dagelijks drie gratis rondleidingen langs alle hoogtepunten van Art Amsterdam. Kunstliefhebbers-, kijkers en kopers zijn van woensdag 13 tot en met zondag 17 mei 2009 van harte welkom in Hal 8/Parkhal van Amsterdam RAI.

'State of the art' in hedendaagse kunst met 120 solo's
Directeur Anneke Oele van Art Amsterdam: "Voor deze 25e editie heb ik gekozen voor dit unieke solo-concept, waarbij alle 120 galerieën op minstens 25 vierkante meter van hun stand het werk van één kunstenaar brengen. Solopresentaties geven de bezoeker namelijk een goed, breed beeld van het werk van één kunstenaar en brengen tegelijk spanning en rust op de beursvloer. Een rondgang langs alle solo's geeft de bezoeker een overzicht van de laatste stand van zaken in de hedendaagse kunst: van gevestigde kunstenaars als Armando (Galerie Willy Schoots), Jeroen Henneman (PARC- Editions), Marc Mulders (CS Edtions) en Lucassen (Galerie Nouvelles Images) tot jonge, internationaal opererende kunstenaars als Kiki Lamers (Annet Gelink Gallery), Mounir Fatmi (Galerie Ferdinand van Dieten) en Andy Holden (bij Hidde van Seggelen), maar ook Aziatische, jonge kunstenaars als de Japanse Takashi Suzuki (Gallery Terashita) en de Koreaanse Kyunwoo Chun (Van Zoetendaal). Dit resulteert in een prachtig evenement met 120 solo's, dat is uniek in de kunstwereld."

Jubileumboek met 50 foto's van Koos Breukel
In het kader van het 25-jarig bestaan van Art Amsterdam wordt een speciaal jubileumboek uitgegeven door Thieme Art. Aan de hand van portretten van 50 galeriehouders, kunstenaars en verzamelaars schetsen Wim van der Beek en Karel Ankerman een beeld van de ontwikkeling van 25 jaar kunstbeurzen en Art Amsterdam in het bijzonder. Alle 50 betrokkenen zijn geportretteerd door één van Nederlands bekendste portretfotografen: Koos Breukel.

'Off the Record' van Stedelijk Museum Amsterdam
Centraal op de beursvloer is de expositie 'Off the record' van Stedelijk Museum Amsterdam, met de presentatie van de Gemeentelijke Kunstaankopen 2009 - Fotografie. Gastcurator Hans Aarsman nodigde voor 'Off the record' kunstenaars uit werk in te zenden dat gemaakt is vanuit de behoefte om iets vast te leggen, zonder direct een artistiek doel voor ogen. Een jury, onder voorzitterschap Aarsman, selecteerde de deelnemende kunstenaars uit meer dan 470 inzendingen. De geselecteerde werken (fotografie en video) worden getoond in de centrale tentoonstelling op Art Amsterdam. Op vrijdag 15 mei maakt directeur Gijs van Tuyl bekend welke werken worden aangekocht voor de collectie van het Stedelijk Museum. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie met een essay van Aarsman. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Accenture, partner van Art Amsterdam, en met financiële ondersteuning van de Gemeente Amsterdam.

Kunstminnende vrouwen op foto bij Cees Krijnen
In het kader van 'Cees' kunstminnende bewuste vrouwen collectief' gaat kunstenaar Cees Krijnen op Art Amsterdam kunstminnende en bewuste vrouwen portretteren. "Het gaat om vrouwen die actief zijn in de kunstwereld, dus vrouwen die zich hard maken voor en in de kunstwereld. Dit kunnen kunstverzamelaars zijn, maar ook adviseuses, galeriehoudsters, kunstenaressen of kunstrecensenten. Ik formeer zo een internationaal leger van sterke, onafhankelijke vrouwen in de kunst", aldus Cees Krijnen. Krijnen houdt van krachtige dames die hun mannetje staan en heeft al vele projecten rondom sterke vrouwen op zijn naam staan, waaronder 'Woman in Divorce' rondom zijn moeder Greta Blok en 'Krijnen Kemna Kenau Kasting'.

Gratis passe-partout voor parallelprogramma in Amsterdam Art Amsterdam heeft een parallelprogramma bij Amsterdamse kunstinstituten onder de naam Tijdelijk Museum Amsterdam. Alle bezoekers van Art Amsterdam ontvangen een passe-partout waarmee ze tijdens de beurs gratis toegang hebben tot al deze vooraanstaande hedendaagse kunstinstituten, zoals Foam_Fotografiemuseum, De Ateliers en Huis Marseille. Elk instituut organiseert tijdens Art Amsterdam een omringend programma of komt met een tijdelijke tentoonstelling of installatie.

Dagelijks gratis rondleidingen
Om een goed beeld te krijgen van het gevarieerde aanbod op Art Amsterdam is een rondleiding uitermate geschikt. De Mondriaan Stichting biedt in haar KunstKoop-stand gratis rondleidingen over de beurs aan. Iedere bezoeker kan zich aanmelden voor zo'n rondleiding van een deskundige, dagelijks om 12, 14 en 16 uur, die in ongeveer een uur uiteenlopende hoogtepunten van de beurs belicht.

Prijs voor meest veelbelovende jonge kunstenaar
De meest veelbelovende jonge kunstenaar tot 35 jaar ontvangt de Thieme Art Award. Deze prestigieuze prijs, voor de zevende keer beschikbaar gesteld door de Thieme Grafimedia Groep, bestaat uit het produceren van een full colour catalogus en een solotentoonstelling op Art Amsterdam. De winnaar van vorig jaar, de kunstenaar ?ilvinas Landzbergas, die vertegenwoordigd wordt door Galerie Fons Welters, presenteert zijn werk dit jaar in een solostand. Werk van de vijf genomineerde kunstenaars is te zien in de Thieme Art Award presentatie op de beursvloer.

'Young and Collecting' voor jonge, beginnende verzamelaars Jonge, beginnende kunstverzamelaars staan dit jaar extra in de schijnwerpers: zij worden uitgenodigd voor 'Young and Collecting' op vrijdag 15 mei. Zeventig jongeren tussen 17 en 22 jaar worden bij het kopen van een kunstwerk voor de NOG-collectie van het SNS Reaalfonds deskundig begeleid door gerenommeerde kunstverzamelaars aan wie ze advies kunnen vragen over het fenomeen kunst verzamelen. Deze dag wordt mogelijk gemaakt door SNS Reaal Fonds en wordt georganiseerd in samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam.

www.artamsterdam.nl
Alle actuele informatie is te vinden op www.artamsterdam.nl. Art Amsterdam 2009 is van woensdag 13 tot en met zondag 17 mei in Hal 8/Parkhal van Amsterdam RAI. Op woensdag-middag 13 mei is er een preview voor pers en speciale genodigden. De beurs is op woensdagavond 13 mei voor het publiek open van 18 tot 22 uur; van donderdag 14 tot en met zondag 17 mei van 11 tot 19 uur, en op vrijdag 15 mei tot 21 uur. Op zaterdag 16 en zondag 17 mei is er professionele, gratis kinderopvang. De toegangsprijs bedraagt E 20,- per persoon, houders van CJP/Pas 65 en studenten betalen E 10,-. Kinderen tot 12 jaar hebben, mits onder begeleiding, gratis toegang. Na 17 uur is de toegangsprijs E 10,-, behalve op woensdag 13 mei.

Noot voor de redactie /