Ingezonden persbericht


PERBERICHT JONGE DEMOCRATEN

Stop politiek spelletje rondom benoeming Eurocommissaris

Het Kabinet moet ondubbelzinnig kiezen voor Neelie Kroes als Eurocommissaris. Dat zeggen de Jonge Democraten, de jongerenorganisatie gelieerd aan D66. Voorzitter Rob Jetten legt uit: 'Kroes heeft zich dubbel en dwars bewezen in Europa. Ze is een van de meest bekende Nederlandse politici in Europa en wordt door vriend en vijand gerespecteerd om haar doortastendheid.'

Elke EU-lidstaat mag een Eurocommissaris leveren. Zo ook Nederland. Dit is een politiek steekspel waarin partijbelangen vaak zwaarder wegen dan goede keuzes. Het kabinet heeft te kennen gegeven zich nog niet voor een kandidaat uit te willen spreken. Zij geven daarmee blijk van politieke halsstarrigheid.

'We zien het burgemeestersyndroom op Europees niveau terugkeren. Het CDA en de PvdA wedijveren traditioneel om burgemeestersfuncties in grote steden. Nu doen ze dat in Europa doen weer', aldus Jetten. De Jonge Democraten hekelen het CDA en de PvdA om het vooropstellen van het eigenbelang. Jetten: 'Kroes heeft zich bewezen als Eurocommissaris, en verdient een tweede termijn'. Kroes werd tijdens het kabinet Balkende II voorgedragen als Eurocommissaris. Het CDA was toen net als nu de grootste partij. 'Waarom was ze toen de ideale kandidaat en wil het CDA zich nu op de vlakte houden?' vraagt Jetten zich af.

De Jonge Democraten zouden het een goed idee vinden als het CDA en de PvdA hun verkiezingsbeloften waarmaken. De partijen willen meer vrouwen in topfuncties, maar tot nu toe worden er nog geen namen van vrouwen genoemd. 'We hebben het gezien bij de JSF, bij het Irak-onderzoek en bij de Hypotheekrenteaftrek. Het kabinet kijkt niet verder dan de partijbelangen. Dat moet maar eens afgelopen zijn', aldus Rob Jetten.

De democratische ondoorzichtigheid van Europa is de Jonge Democraten al langer een doorn in het oog. De jongerenorganisatie voert daarom campagne voor Europa met de slogan 'Knokken voor Europa'. Rob Jetten: 'Juist omdat het zo'n slangenkuil van belangen is keren mensen zich af van Europa.' De Jonge Democraten pleiten voor meer democratie en inspraak in de Europese politiek. Jetten besluit: 'De cultuur van benoemingen past meer bij een land als Cuba dan bij een moderne politieke unie. Europa verdient meer en daarom knokken wij voor meer democratie. Dan zijn we meteen verlost van de grillen van de PvdA en het CDA.'