Partij van de Arbeid

Den Haag, 13 mei 2009

Vragen van het lid Vos (PvdA) aan de staatssecretaris van Economische Zaken

over de nieuwe boete die de Consumentenautoriteit oplegt aan telecombedrijf Pretium


1. Bent u op de hoogte van het artikel 'Pretium weer op de vingers getikt' in de Volkskrant waarin wordt beweerd dat telecombedrijf Pretium opnieuw beboet is voor het niet volgens de regels benaderen van potentiële klanten?{1}


2. Op 7 april van dit jaar legde de Consumentenautoriteit Pretium een boete op van 87.000 euro; is het juist dat de toezichthouder Pretium ditmaal een boete oplegt van 35.000 euro voor het begaan van hetzelfde vergrijp, namelijk het niet volgens de regels benaderen van potentiële klanten?


3. Kan de staatssecretaris aangeven waarom er ditmaal gekozen is voor een lagere boete, terwijl Pretium voor de zoveelste keer in de fout gaat?


4. Kan de staatssecretaris aangeven of de eerdere opgelegde dwangsommen aan Pretium voldaan zijn? Waarom zijn deze wel of niet voldaan?


5. Is de staatssecretaris van mening dat als een bedrijf voor de tweede of derde keer dezelfde fout begaat en daarvoor beboet wordt deze boete even hoog of wellicht hoger zou moeten zijn dan eerdere boetes? Zo nee, waarom niet?


6. Hoe wordt in de toekomst voorkomen dat telecombedrijf Pretium weer in herhaling valt met het overtreden van de regels voor telefonische klantenwerving?

{1} Volkskrant woensdag 13 mei 2009, pagina 7:'Pretium weer op de vingers getikt'