Dell Nederland


Dell pakt uitvoer van elektronisch afval aan

---

Amsterdam, mei 13, 2009


* Dell verbiedt de uitvoer van elektronisch afval naar ontwikkelingslanden

* Computerfabrikant breidt de definitie van 'elektronisch afval' uit naar alle niet-werkende onderdelen, ongeacht hun materiaalsamenstelling

Dell heeft als eerste grote computerfabrikant een verbod opgelegd aan de uitvoer van niet-werkende elektronica naar ontwikkelingslanden. Deze maatregel vormt onderdeel van het wereldwijde beleid van de computerfabrikant inzake het maatschappelijk verantwoord verwijderen van elektronisch afval.

Het beleid van Dell gaat hiermee nog verder dan de richtlijnen van het Verdrag van Basel, dat de uitvoer verbiedt van bepaalde vormen van elektronisch afval op basis van hun materiaal of chemische samenstelling. Met de uitbreiding van de definitie van elektronisch afval naar alle niet-werkende onderdelen of apparaten, ongeacht hun materiaalsamenstelling, wil Dell een halt toeroepen aan het ongeoorloofd dumpen van elektronisch afval in ontwikkelingslanden. Voor dit doel eist het bedrijf dat alle apparatuur voor de export wordt getest en als werkend gecertificeerd.

Deze uitbreidingen van het afvalverwijderingsbeleid van het bedrijf vormen de neerslag van de jarenlange toewijding van Dell aan het maatschappelijk verantwoord beheer van gevoelig elektronisch afval door middel van definitieve verwijdering.

Het nieuws:

* Het beleid van Dell inzake het verwijderen van elektronisch afval, dat uiteengezet wordt op www.dell.com/recycling, vormt de neerslag van de toewijding van het bedrijf aan een maatschappelijk verantwoordelijke manier om het elektronisch afval te verwijderen dat door de wereldwijde activiteiten en inleverprogramma's van Dell wordt gegenereerd.

* Het beleid van Dell definieert elektronisch afval als niet-werkende onderdelen of apparaten, ongeacht hun materiaalsamenstelling. Deze definitie omvat geen
materiaal dat door het Verdrag van Basel als ongevaarlijk wordt aangemerkt;
werkende apparatuur en onderdelen die niet zijn bestemd voor verwijdering of recycling, maar voor donatie, hergebruik of herverkoop zijn bedoeld;
onderdelen die op basis van de garantievoorwaarden worden geretourneerd aan de oorspronkelijke fabrikant van de apparatuur; of
materiaal dat zonder verdere verwerking of voorbereiding binnen productieprocessen wordt gebruikt.

* Daarnaast voorziet het beleid in het volgende: Alle in- en uitvoer van elektronisch afval door Dell en daartoe gemachtigde milieupartners dient te voldoen aan de richtlijnen van bestaande internationale overeenkomsten op het gebied van industrieel afval en aan de richtlijnen van de internationale wetgeving.
Dell verbiedt de uitvoer van elektronisch afval vanuit ontwikkelde landen (d.w.z. lidstaten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling of de Europese Unie ) naar ontwikkelingslanden (d.w.z. landen die geen lid van de OECD of EU zijn), of dit nu direct of via tussenpersonen gebeurt. Bij het verwijderen van elektronisch afval mag geen gebruik worden gemaakt van gevangenis- of kinderarbeid.
Er dient een redelijke inspanning worden gedaan om al het elektronisch afval te controleren en te voorkomen dat het op stortplaatsen of in vuilverbrandingsovens terechtkomt.
* Het beleid stipt daarnaast aan dat al het elektronisch afval dat door de verwijderingsketen van Dell wordt verwerkt, tijdens het gehele proces, van bewaring tot verwijdering, in kaart gebracht en gedocumenteerd moet worden. Bovendien dient Dell minimaal één keer per jaar de bedrijven, die namens het bedrijf optreden als dienstverleners op het gebied van recycling, reiniging en afvalverwerking aan een audit te onderwerpen. Op deze manier wil Dell garanderen dat deze bedrijven in overeenstemming handelen met haar verwijderingsbeleid op het gebied van elektronisch afval en de prestatienormen voor haar milieupartners.

Citaten:

* Tod Arbogast, de directeur Sustainable Business van Dell: 'Als een van 'werelds grootste leveranciers van technologie zijn we bewust van onze verantwoordelijkheid om te garanderen dat onze technologie aan het einde van zijn nuttige levensduur op juiste wijze wordt verwijderd. Deze uitbreidingen van ons afvalverwijderingsbeleid vormen een neerslag van de jarenlange inspanning van Dell op het gebied van het verwijderen van elektronisch afval. We moedigen andere bedrijven binnen de branche krachtig aan om hetzelfde te doen, op basis van wereldwijd consistente praktijken zoals deze.'
* Barbara Kyle, nationaal coördinatrice van de Electronics TakeBack Coalition: 'Teveel bedrijven exporteren nog altijd gebruikte, niet-werkende elektronische apparatuur naar ontwikkelingslanden onder het mom van reparatiewerkzaamheden. We juichen Dell toe vanwege het feit dat zij dergelijke praktijken duidelijk afkeurt door te zeggen dat het geen niet-werkende elektronica naar ontwikkelingslanden zal exporteren - voor recycling noch reparatie.

Het beleid van Dell inzake de uitvoer van elektronisch afval vormt momenteel het daadkrachtigste beleid binnen de branche en toont duidelijk de leiderschapspositie van Dell aan als wereldwijde milieubewuste onderneming.'