Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 2 april 2009

De slotconcerten van het Schoenberg Kwartet

Zoals u wellicht bekend is, houdt het Schönberg Kwartet in mei 2009 op met spelen, na 33 jaar actief te zijn geweest. Het kwartet speelt nog 8 concerten in de komende weken. Zie hieronder voor de data en programma's. De beide laatste concerten fungeren als echte afscheidsconcerten, voor publiek en vrienden en collega's. Na afloop van beide concerten op 13 en 16 mei is er een receptie.

In de komende twee weken worden er nog 10 cd's van het Schönberg Kwartet uitgebracht. Bij Etcetera verschijnen twee dozen, met in de ene doos van 4 cd's een keur aan Nederlands repertoire, veelal voor het Schönberg Kwartet gecomponeerd, en in de andere doos 5 cd's met bijzondere heruitgaven van oudere, inmiddels niet meer verkrijgbare, opnames alsmede spiksplinternieuwe opnames uit het laatste seizoen, van kwartetten van Reger(op.121), Debussy, Ravel, Chausson en Bartók(nr.6).
Bij Attacca verschijnt een cd met alle strijkkwartetten van Louis Andriessen, inclusief zijn ...miserere..., speciaal voor het Schönberg Kwartet gecomponeerd.

Zie voor meer informatie de bijgaande (slot)biografie; vanzelfsprekend kunt u ons ook altijd benaderen voor nadere toelichting.

Met vriendelijke groet, namens het Schönberg Kwartet,

Henk Guittart

Schönberg Kwartet
Van Stolkweg 19d
2585 JM Den Haag
070-3451147
info@schoenbergquartet.nl


---

Programma III

Anton Bruckner strijkkwintet
Max Reger klarinetkwintet

m.m.v. Pierre Woudenberg, klarinet en Karsten Kleijer, altviool

maandag 6 april Deventer schouwburg 20.00 (Schönberg kwartet op.7, i.p.v. Bruckner)
woensdag 15 april Amsterdam, Muziekgebouw, 20.30 zaterdag 18 april Den Haag, Nieuwe Kerk, 20.15

Programma IV

Alban Berg Strijkkwartet op.3 Anton Webern Fünf Sätze op.5
Arnold Schönberg strijkkwartet nr.1, op.7

woensdag 22 april Amsterdam, Concertgebouw 20.15 zaterdag 25 april Cruquius, Museum 20.15 woensdag 29 april Enschede, Muziekcentrum 20.00 woensdag 13 mei Amsterdam, Muziekgebouw 20.30 zaterdag 16 mei Den Haag, Nieuwe Kerk 20.15

Schönberg Kwartet

Het Schönberg Kwartet, opgericht in 1976, geeft op 16 mei 2009 zijn laatste concert na 33 jaar actief te zijn geweest. Karakteristiek voor de musici van het Schönberg Kwartet (Janneke van der Meer, Wim de Jong en Henk Guittart spelen vanaf het begin in het kwartet, celliste Viola de Hoog volgde Hans Woudenberg in 1990 op) was een gemeenschappelijke voorliefde voor de componisten van de Tweede Weense School: Arnold Schönberg, Alban Berg, Anton Webern en Alexander Zemlinsky. Het complete oeuvre voor strijkers van deze vier componisten vormde dan ook de kern van het repertoire. Voorts besloeg de programmering van het Schönberg Kwartet een periode uit de muziekgeschiedenis van ruim een eeuw, van Johannes Brahms en Claude Debussy tot en met de allernieuwste muziek, met een sterke vertegenwoordiging van de muziek uit de eerste decennia van de twintigste eeuw. De componisten Louis Andriessen, Willem Boogman, Willem Breuker, Otto Ketting, Hans Koolmees, Wim Laman, Reinbert de Leeuw, Robin de Raaff, Bart Visman, Jan van Vlijmen, Klaas de Vries en Bob Zimmerman schreven werken voor het Schönberg Kwartet.

Het Schönberg Kwartet studeerde van 1983 tot 1991 geregeld in Boston (V.S.) bij de fameuze kwartetcoach en altviolist Eugene Lehner. Lehner maakte deel uit van het beroemde Kolisch Kwartet dat in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw nauw samenwerkte met componisten als Schönberg, Webern, Berg en Bartók.

Naast concerten en radio- en televisieoptredens in Nederland trad het Schönberg Kwartet op in de meeste Europese landen, in Canada en de Verenigde Staten van Amerika. In 1989 werd het Schönberg Kwartet in Los Angeles (VS) onderscheiden met het 'Honorary Life Membership' van de 'Friends of the Arnold Schoenberg Institute', een eer die tevens Pierre Boulez, Felix Galimir en Eugene Lehner ten deel is gevallen.

Voor de Nederlandse televisie nam het Schönberg Kwartet de acht werken voor strijkers van Arnold Schönberg op. Deze programma's werden over de hele wereld met regelmaat op televisie uitgezonden. Voorts speelde het kwartet in de Rhombus film over het leven van Arnold Schönberg, getiteld 'My war years'.

Tussen 1978 en 2009 verschenen er vijfendertig l.p.'s en cd's van het Schönberg Kwartet met werken van Louis Andriessen, Bartók, Berg, Brahms, Breuker, Chausson, Debussy, Dutilleux, Escher, Janá ek, Ketting, Laman, Pijper, De Raaff, Ravel,Reger, Roussel, Schönberg, Schulhoff, Sjostakovitsj, Szymanowski, Van Vlijmen, Vermeulen, Visman, Webern, Zemlinsky en Zimmerman. Voor hun cd met de complete werken voor strijkers van Erwin Schulhoff ontving het Schönberg Kwartet de 'Preis der Deutschen Schallplattenkritik'. Voor het Britse label Chandos nam het Schönberg Kwartet op negen cd's het volledige oeuvre voor strijkers van Schönberg, Webern, Berg en Zemlinsky op. Een novum in de fonografische geschiedenis. In 2002 werd het Schönberg Kwartet genomineerd voor hun Chandos Schönberg doos voor een Grammy Award.

Ter gelegenheid van het afscheid van het Schönberg Kwartet zijn in het voorjaar van 2009 door Etcetera negen c.d.'s uitgebracht, in twee dozen, met een keur aan opnamen van Nederlands repertoire alsmede bijzondere heruitgaven, met als nieuwe opnamen uit het laatste en 33ste seizoen de kwartetten van Ravel, Debussy, Chausson, Reger op. 121 en Bartók nr. 6. Op het label Attacca is in april 2009 een cd verschenen met alle strijkkwartetten van Louis Andriessen, waaronder het speciaal voor het Schönberg Kwartet geschreven ...miserere... www.schoenbergquartet.nl