Ingezonden persbericht


Boek-aankondiging

FILMJAARBOEK 2008 / 2009
Alle bioscoopfilms van 2008

Half mei verschijnt het Filmjaarboek 2008/2009 met beschrijvingen en uitgebreide credits van alle bioscoopfilms die in 2008 in Nederland zijn uitgebracht. Een onmisbare bron van informatie voor iedere filmliefhebber.

Van OORLOGSWINTER tot ZOMERHITTE
Van INTO THE WILD tot HUNGER
Van DE BRIEF VOOR DE KONING tot BURN AFTER READING

In dit Filmjaarboek staan zeven artikelen:

Clint Eastwood door de ogen van regisseur Martin Koolhoven en bokskampioen Lucia Rijker 'De auteur van het jaar' is dit keer Clint Eastwood die met CHANGELING en GRAN TORINO bewees nog even vitaal als vroeger te zijn. Regisseur Martin Koolhoven (OORLOGSWINTER) bekeek een groot aantal films van Eastwood met een frisse blik. Bokskampioen Lucia Rijker die met Eastwood op de set stond van MILLION DOLLAR BABY schrijft wat er zo speciaal is aan deze levende legende.

Francisco van Jole over zelfgemaakte internetfilms Internetjournalist Francisco van Jole zocht naar aanleiding van be kind rewind, waarin Hollywoodfilms door amateurs worden nagespeeld, naar soortgelijke do-it-yourself-films. Internet en digitalisering veranderen de filmindustrie op dezelfde manier als de techniek ook in de rest van de samenleving aan gevestigde posities rammelt.

Superheldenfilms: THE DARK NIGHT, IRON MAN, HANCOCK 2008 was het jaar van de superheld, met THE DARK NIGHT als hoogtepunt, gevolgd door IRON MAN en HANCOCK. Om het succes van THE DARK NIGHT echt te kunnen begrijpen, neemt Joost Broeren het genre van de superheldenfilm als geheel onder de loep.

De controverse van 2008: EPISODE 3 - 'ENJOY POVERTY' De grootste controverse van 2008 ontstond rondom de documentaire EPISODE 3 - 'ENJOY POVERTY', waarin beeldend kunstenaar Renzo Martens de wereld van de journalistiek en de ontwikkelingssamenwerking in Afrika flink opschudde. Het Filmjaarboek vroeg journalisten als Joris Luyendijk, Linda Polman, Sander Veeneman en organisaties als Artsen Zonder Grenzen om een reactie.

Macht in de klas: de leraar in de film
De belangrijkste filmprijs, de Gouden Palm van het Filmfestival Cannes, werd gewonnen door ENTRE LES MURD, over een idealistische leraar in een buitenwijk van Parijs die het te stellen krijgt met zijn mondige leerlingen. Rebecca Breuer doet uit de doeken hoe de leraar door de jaren heen in films is verbeeld en wat we van hem kunnen leren.

Cabaretiers over hun filmliefde
Het Filmjaarboek is verheugd dat de sponsorovereenkomst met Film1 wordt voortgezet, net als de samenwerking met de redactie van internetdochter Filmfocus, die onder de noemer Filmliefde een aantal bekende cabaretiers heeft gevraagd naar hun grappigste, ontroerendste en engste film. Op de website www.film1.nl zijn de filmbeschrijvingen van het Filmjaarboek te lezen bij de uit te zenden films.

Verder bevat het Filmjaarboek een Jaaroverzicht, een lijst van de belangrijkste filmprijzen, bezoekcijfers en adressen van film- en dvd-distributeurs. Ook dit keer is weer de uiterste zorg besteed aan het doen van naspeuringen naar de in Nederland uitgebrachte titels en het verzamelen van de namen van acteurs en technici, bezoekcijfers, soundtracks, de juiste beeldverhoudingen (de zogeheten 'aspect ratio') en dvd-gegevens. Ook digitaal geprojecteerde films zijn in het boek opgenomen met credits en beschrijving. Het gaat hier met name om de documentaires van distributeur Cinema Delicatessen. Voor de inhoudelijke besprekingen werd opnieuw een beroep gedaan op een keur aan gevestigde en aankomende filmscribenten, die tezamen een breed scala aan dagbladen, weekbladen en filmtijdschriften, maar ook filmbedrijven vertegenwoordigen.

Subsidiënt
Het Filmjaarboek 2008/2009 is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van Stichting Nederlands Fonds voor de Film, Amsterdam

Hoofdsponsor
Film1, Amsterdam

Vrienden van het Filmjaarboek 2008/2009
A-Film Distribution, Amsterdam
Belbios, Weesp
Binger Filmlab, Amsterdam
Cinéart, Amsterdam
Cinekid, Amsterdam
Filmmuseum, Amsterdam
Holland Animation Film Festival (HAFF), Utrecht
International Documentary Film Festival (IDFA), Amsterdam Nederlands Film Festival, Utrecht
Nederlands Instituut voor Animatiefilm (NIAf), Tilburg Rotterdam Media Fonds, Rotterdam
Stichting Fuurland/ de Filmkrant, Amsterdam
Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties, Amsterdam Videma, Noordeloos
Working Kuppens Communicatie, Amstelveen

Redactie: Hans Beerekamp. Mariska Graveland (eindredactie en organisatie), Harry Peters (credits)
Jaaroverzicht: Karin Wolfs, Kevin Toma
Artikelen: Rebecca Breuer, Joost Broeren, Olga van Ditzhuijzen, Francisco van Jole, Martin Koolhoven, Lucia Rijker
Interviews Film1 Filmliefde: Robbert Blokland, Oene Kummer Tekst filmbesprekingen: Leo Bankersen, Bas Blokker, Joost Broeren, Jos van der Burg, Kees Driessen, Jan Pieter Ekker, Ilona van Genderen Stort, Belinda van de Graaf, Mariska Graveland, Fritz de Jong, Arthur Kleintjens, Eric Koch, Romy van Krieken, Oene Kummer, Remke de Lange, Mike Lebbing, Dana Linssen, Yosha Margherita, André Nientied, Harry Peters, Bart van der Put, Jann Ruyters, Kevin Toma, Annelotte Verhaagen, André Waardenburg, Karin Wolfs, Ab Zagt. Sponsorwerving en productie: Lex Veerkamp
Ontwerp omslag en binnenwerk: Henk Rabbers
Boekuitgave: (c) 2009 Stichting Filmuitgaven, Amsterdam. Een uitgave van Uitgeverij International Theatre & Film Books (Amsterdam). 272 pagina's, volledig in full-color, formaat 17 x 24 cm, ISBN 978 90 6403 727 6 Prijs: ¤ 20,-

.....................

Voor meer informatie kan men zich wenden tot:

Uitgeverij International Theatre & Film Books
Nieuwpoortkade 2a, 1055 RX Amsterdam
Tel: 020 6060911 Fax: 020 6060914
E-mail: info@itfb.nl www.itfb.nl

MVSP Publiciteit
Zoals toezending van een recensie-exemplaar, de cover als jpg,... Monique van Schendelen, Menno Ribbelink
Noordereinde 233 - B, 1243 JT 's Graveland
Tel: 035 5826969 / 06 53 697 606 Fax: 035 5827885 E-mail: monique@mvsp.nl, menno@....