Ingezonden persbericht


persbericht:

Witte stoelenplan maakt openbare ruimte comfortabeler: GRONINGERS KRIJGEN STOELEN CADEAU VAN JARIG ARCHITECTUURCENTRUM

GRONINGEN - Waar hoor je de laatste nieuwtjes, puf je uit van een wandeling of observeer je wat de mode is deze zomer? Oudere heren kunnen terecht op een bankje aan de Vismarkt en slimme jongeren op de trappen van het Academiegebouw. Maar tenzij je de portemonnee wilt trekken, zijn comfortabele plekken in de binnenstad van Groningen schaars. Tijd om daar wat aan te doen, vindt architectuurcentrum Platform GRAS.

Het Groninger architectuurcentrum deelt daarom ter ere van haar tienjarig bestaan gratis krukjes uit: een zogenaamd 'Witte Stoelenplan'. Met deze knipoog naar het Provo 'Witte Fietsenplan' uit de jaren 60 van de vorige eeuw, wil Platform GRAS aandacht vragen voor de veranderingen die de openbare ruimte heeft ondergaan.

Ongemerkt zijn veel plekken in de loop der tijd semi-openbaar geworden. Terrassen zijn bijvoorbeeld openbaar toegankelijk, maar alleen als er ook geconsumeerd (en afgerekend!) wordt. Verder domineren gele steentjes en winkelend publiek de binnenstad.

Met 200 witte krukjes, ontworpen door de bekende Groninger vormgever Lisa Sportel hoopt GRAS Groningers gelegenheid te geven de openbare ruimte weer eens vanuit een ander gezichtspunt te bezien. Op de krukjes staat vermeld: 'Gereserveerd voor jou! Zet mij daar neer waar jij graag wilt zitten.'

De 'witte stoelen' worden vanaf de komende week verspreid in de binnenstad. Het architectuurcentrum hoopt dat Groningers én bezoekers van de stad ze daadwerkelijk gebruiken om de stad eens op een andere manier te observeren. En als Groningers er massaal mee in hun eigen huiskamer gaan zitten? Dan komt GRAS gezellig bij ze op bezoek...

Datum: 13 t/m 30 mei 2009
Locatie: Groninger binnenstad
Informatie: www.platformgras.nl


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

noot voor de redactie,