Provincie Noord-Brabant



|Datum         |
|13 mei 2009   |
|Nummer        |
|108           |
Brabants zwemwater van goede kwaliteit

372 Brabantse zwembaden krijgen het vignet Veilig & Schoon van de provincie ofwel 93 % van de in totaal 399 gecontroleerde zwembaden. Dit zijn 9 vignetten meer dan vorig jaar. Het betreft openbare en semi-openbare baden en bewaakte zwemplassen. Het Brabantse zwemwater is dus van prima kwaliteit.

De zwembaden die het vignet krijgen, voldeden aan alle eisen op het gebied van veiligheid en hygiëne. "De gezondheid van zwemmers van baden die geen vignet hebben gekregen, loopt overigens geen gevaar. Anders zouden die direct gesloten zijn. Wij controleren daar ook vaker dan gemiddeld," aldus gedeputeerde Cora van Nieuwenhuizen.

Controles De provinciale zwembadinspecteurs bezochten in 2008 alle openbare en semi-openbare zwembaden in Noord-Brabant minimaal één keer. Tijdens de inspectiebezoeken controleerden de inspecteurs op de belangrijkste regels van de wet: wordt er op een juiste manier toezicht gehouden in een zwembad, vindt het dagelijkse waterkwaliteitsonderzoek plaats en hoe staat het met het verplichte maandelijkse zwemwateronderzoek door een laboratorium?

Minder toezicht De provincie vindt dat de kwaliteit van zwembaden in Brabant de afgelopen jaren op een dusdanig hoog niveau is gekomen, dat het toezicht efficiënter en effectiever kan. Voor de provincie reden om de verantwoordelijkheid voor handhaving meer bij de zwembadbranche te leggen. Zwembadexploitanten dringen ook aan op een vermindering van de toezichtslast (minder of verbetering van controles). Zwembaden die structureel werken volgens de regels krijgen het vertrouwen en genieten een andere controlevorm. De zwembadbranche heeft deze eigen verantwoordelijkheid naar zich toegetrokken en een landelijk zwembadkeur in het leven geroepen.

De Stichting Zwembadkeur en het Nationaal Platform Zwembaden/NRZ organiseren sessies waar exploitanten opgeleid worden om een intern kwaliteitssysteem in te kunnen voeren en uiteindelijk het Keurmerk behalen. De Provincie Noord-Brabant heeft dit initiatief financieel ondersteund.

Folder In de Zwembadfolder 2009 staat een overzicht van alle zwemplassen die door de provincie en de waterkwaliteitsbeheerder gecontroleerd worden op veiligheid, hygiëne en waterkwaliteit. Deze folder is gratis verkrijgbaar bij bibliotheken en VVV-kantoren. Op de site van de provincie: www.brabant.nl (onder het kopje recreëren) is een digitale versie te downloaden. Informatie over zwemmen in zwemplassen kan tijdens het zwemseizoen ook worden opgevraagd via de zwemwatertelefoon 073-6808058 of via NOS teletekst pagina 750.

Einde persbericht