Provincie Friesland


---- --

---

PERSBERICHT

Nummer: 115/GH
Datum: 17 april 2009

Provincie Fryslân maakt vaart met uitvoering Regionaal Specifiek Pakket

De provincie Fryslân investeert de komende jaren een half miljard in Openbaar Vervoer. Waarbij de aanleg van de nieuwe spoorlijn Heerenveen - Drachten - Groningen de meest prominente is. "Een nieuwe spoorlijn aanleggen is een enorme duurzame investering. In Fryslân laten we wederom zien dat we van aanpakken houden en duurzaamheid stimuleren"; zo zegt gedeputeerde Piet Adema. Verder wordt het traject Leeuwarden - Groningen deels verdubbeld zodat er een extra sneltrein gaat rijden en wordt er ingezet op een extra trein op het traject Leeuwarden - Zwolle. Naast de OV projecten wordt er in 2009 gestart met de voorbereiding van de traverse Harlingen, knooppunt Joure en het programma bereikbaarheid Leeuwarden. In de afgelopen periode zijn de onderhandelingen met gemeenten gevoerd over de gemeentelijke bijdragen en zijn nadere studies uitgevoerd.

"De uitvoering van het Regio Specifiek Pakket (RSP) is een enorme stimulans voor de Friese economie. Het gaat om een totaalbedrag van E 1,2 miljard. Naast de al bekende wegenprojecten investeren het Rijk, gemeenten en de provincie de komende jaren een E 0,5 miljard extra in OV projecten. Het gaat dan om bijvoorbeeld het intensiveren van treinen op de trajecten Leeuwarden - Groningen en Leeuwarden - Zwolle. De grootste opgave is de realisering van de spoorlijn Heerenveen - Drachten - Groningen waarvan de kosten in totaal E 650 miljoen zijn en waar Fryslân voor E 317 miljoen aan de lat staat"; aldus gedeputeerde Piet Adema.

In de afgelopen periode heeft de provincie Fryslân met de gemeenten onderhandeld over de gemeentelijke bijdrage. De gemeenten dragen een fors bedrag bij. '' Dat was echt onderhandelen maar wel altijd met een gezamenlijke focus om de projecten te realiseren"; zo zegt gedeputeerde Piet Adema. "Het is een resultaat waar de provincie en ook alle gemeenten erg trots op zijn." Ook zijn er studies uitgevoerd naar onder andere het Knooppunt Joure en de treinverbinding Heerenveen - Drachten - Groningen.

Provinciale Staten besluiten op de Statenvergadering van 13 mei over het totaalpakket. De voorbereiding van een aantal projecten waaronder Traverse Harlingen en Knooppunt Joure starten in 2009. De uitvoering van de projecten zal rond 2010 met de Haak om Leeuwarden starten. Waarna in de periode tot 2020 alle RSP projecten van start zullen gaan.


---- --