Nederland staat klaar voor te verwachten pinksterdrukte

14/05/2009 10:22

Stichting Vrije Recreatie

Bedrijven en organisaties in de recreatiebranche rekenen deze zomer op een bijzonder druk seizoen, dat reeds begonnen is met veel zonnige dagen in april.

De verwachtingen voor de week van Hemelvaartsdag en Pinksteren zijn eveneens hoopgevend, wat misschien wel een voorbode is van een goed zomerseizoen. Daardoor en door de oproep in maart van staatssecretaris Heemskerk (Toerisme) om in deze crisistijd in eigen land te recreëren, zullen veel vakantiegangers ongetwijfeld kiezen voor een beter betaalbare vakantie dan in voorgaande jaren. Vooral de campings verwachten enorm veel belangstelling van kampeerders uit binnen- en buitenland.

kampeerboeren

In dit kader meldt de Stichting Vrije Recreatie (SVR) ervan uit te gaan dat het aantal overnachtingen op SVR-campings dit seizoen zeker aanmerkelijk groter zal zijn dan de 5,3 miljoen in 2008. Dit was voor de 1200 kleinschalige aangesloten campings om, nadat de regels voor het kamperen bij de boer zijn versoepeld, naarstig te werken aan uitbreiding van het aantal kampeerplaatsen en (sanitaire) voorzieningen. SVR-kampeerboeren staan klaar om de recreant gastvrij te ontvangen.

In de tweemaal per jaar verschijnende SVR-Info wordt hier uitvoerig op ingegaan. De SVR stoelt haar verwachtingen onder andere op het record aantal bezoekers aan de in januari en februari gehouden SVR-Vakantiebeurzen, waar veel recreanten zich aanmeldden als donateur/recreant. Bovendien werkten ook de meeste Nederlandse gemeenten positief mee door hun beleid te versoepelen en het kamperen bij de boer ook toe te staan bij 'voormalig' agrarische bedrijven en het toegestane aantal kampeerplaatsen op de boerencamping naar 25 uit te breiden. Voor recreanten een meer dan welkome ontwikkeling: meer gelegenheid dus om op een rustige en vooral betaalbare camping vakantie te vieren.

toeristenbelasting

De SVR staat bekend om haar betaalbare campings, maar - ondanks goede vooruitzichten en behaalde resultaten - zegt de SVR nog lang niet tevreden te zijn. Hierbij doelt de SVR vooral op de toeristenbelasting, die de meeste gemeenten aan hun gasten opleggen. "Deze heffing dreigt al het bovenstaande teniet te doen. De recreant wordt op deze manier juist het land uitgejaagd!" is de mening van de SVR.

Meer organisaties (o.a. Recron, Horeca Nederland en Hiswa) maken zich sterk voor afschaffing van de toeristenbelasting. De SVR bevindt zich dus in goed gezelschap en is blij met de oproep van de staatssecretaris, maar vindt dat het "wel jammer is, dat de regering daar niet op heeft ingehaakt, door de Nederlandse gemeenten op te roepen tot algehele afschaffing van de toeristenbelasting".

jubileum

In de SVR-Zomerinfo staat tevens een wervend artikel over het 40-jarig bestaan van de Stichting op 3 september 2010. De voorbereidingen zijn in volle gang: een groots feest in Houten, waar het recreatieterrein 't Waal Oost en West voor een lang weekend omgetoverd zal zijn tot een mega grote camping, waar donateurs en deelnemers in eigen kampeermiddel zullen kunnen verblijven en genieten van optredens van bekende (Nederlandstalige) artiesten.

Meer informatie:

SVR, Meerkerk - telefoon 0183-352741 - internet www.svr.nl - email info@svr.nl