Gemeente Alkmaar


Ondertekening convenant aanpak Zwerfjongeren in Noord-Kennemerland

Persuitnodiging

---

Op donderdag 14 mei om 16.00 uur tekenen op het stadhuis van Alkmaar, Langestraat 97 diverse instanties en organisaties een convenant om de problematiek van de 40 à 45 zwerfjongeren in de Alkmaarse regio aan te pakken. Ondertekenaars zijn GGZ Noord-Holland-Noord, Leger des Heils, Brijder Verslavingszorg, Stichting Welzijnsbevordering Kern 8, GGD Hollands Noorden, MEE Noordwest-Holland, Reclassering Nederland, DNO Maatschappelijke Opvang Noord-Holland Noord, Stichting Parlan, Bureau Jeugdzorg Noord-Holland en Gemeente Alkmaar. Namens het college van B&W van de gemeente Alkmaar tekent wethouder Wim van Veen (GroenLinks) van Zorg.

In september 2007 heeft de gemeente Alkmaar, refererend aan de provinciale deelverordening Zwerfjongeren, een subsidieaanvraag ingediend bij Gedeputeerde Staten van Noord-Holland voor een project dat de ketenregie binnen de aanpak van de zwerfjongerenproblematiek gestalte geeft. Het project beperkt zich niet tot Alkmaar, maar kent de gehele regio Noord-Kennemerland als werkgebied. In december 2007 kende de provincie de gevraagde subsidie toe.

De door de provincie vereiste prestaties luidden: een intentieverklaring en samenwerkingsafspraken tussen de bij de opvang van zwerfjongeren betrokken instellingen en een rapport met bevindingen en gesignaleerde knelpunten. Dit convenant is te beschouwen als de beoogde intentieverklaring.

Doel van het convenant: "Het aanzienlijk terugdringen van de zwerfjongerenproblematiek in Noord-Kennemerland, waarbij door de inzet van een sluitende keten eind 2012 iedere bekende zwerfjongere in een traject zit"

Een pittige doelstelling die niet zonder de inzet van andere organisaties gerealiseerd kan worden. Dit convenant regelt de afspraken tussen de ketenpartners in de regio Noord-Kennemerland met betrekking tot zwerfjongerenproblematiek en geeft de verbondenheid van de partners met de zwerfjongerenproblematiek weer.

Hulpverlenen aan zwerfjongeren (15 tot 25 jaar) is niet makkelijk. Hulpverleners werken niet of onvoldoende samen, registratie van de groep ontbreekt en niet alle opvangmogelijkheden zijn even effectief. Het duurt vaak lang voordat de uitkering is geregeld en de begeleiding naar werk is gestart. Ook is er onvoldoende huisvesting voor zwerfjongeren.

Er is in Alkmaar opvang en begeleiding aan zwerfjongeren, bijvoorbeeld bij DNO. In de dagelijkse praktijk stuit DNO op problemen die een goede opvang van de jongeren in de weg staan. Het kenmerk van zwerfjongeren is dat zij de aansluiting met de maatschappij hebben verloren. In het onderwijssysteem zijn zij vaak mislukt, velen van hen hebben psychische problemen, hun sociale netwerk is vrijwel verdwenen en veelal kampen zij met een of andere vorm van verslaving. Zwerfjongeren hebben wisselende contacten met de hulpverlening en de politie. Door het ontbreken van de sluitende aanpak worden zij vaak van het kastje naar de muur gestuurd. De Algemene Rekenkamer schat het aantal zwerfjongeren in Nederland op 6.000. In Noord-Kennemerland gaat het om een groep van 40 à 45 jongeren.
14 mei 2009