Woonbond


14-05-2009

Nationale Renovatie Prijs voor twee Rotterdamse projecten

Het was een Rotterdams feestje gisteren bij de uitreiking van de Nationale Renovatie Prijs (ook in Rotterdam). In de categorie woningbouw ging de prijs naar St. Jobsveem, een voormalig pakhuis in Rotterdam dat is getransformeerd naar woonruimte. Las Palmas won de prijs in de categorie utiliteitsbouw.
De Nationale Renovatie Prijs wordt elke twee jaar uitgereikt door de gelijknamige stichting. Het doel van de prijs is om de renovatiesector breed te stimuleren om de kwaliteit van renovatieprojecten op een (nog) hoger peil te brengen. Bovendien wil de prijs renovatie in de bestaande woningvoorraad breed onder de aandacht brengen.

Evenals bij de voorgaande editie werd ook dit jaar een innovatieprijs uitgereikt. Die ging dit keer naar het project De Dichterlijke Vrijheid, in het Rotterdamse Spangen (ook wel bekend als Wallisblok). Dit project is een succesvol voorbeeld van collectief particulier opdrachtgeverschap in de bestaande sociale woningbouw. Nieuw is in deze editie is de Duurzaamheidprijs, de enige die naar een project buiten Rotterdam ging en wel naar het project Prinses Beatrixlaan in Voorburg. In dit complex met ouderenwoningen zijn in bewoonde staat - dusdanige ingrepen gedaan, dat het energielabel van F naar A of B is gegaan. Het gehele juryrapport is te downloaden op www.nationalerenovatieprijs.nl.
Voor de 12e editie van de Nationale Renovatie Prijs waren 101 projecten ingezonden, waarvan 47 in de woningbouw en 54 in de utiliteitsbouw. Volgens juryvoorzitter André Thomsen zet de professionalisering door, gezien het hoge niveau van de inzendingen. Maar het betekent ook dat er steeds minder uitschieters zijn. Daardoor was de keuze dit jaar moeilijk.